Леді з чарівною посмішкою

    

    Крістіна Скарбек народилася в Польщі. Вона боролася з нацизмом  та стала улюбленицею Вінстона Черчилля. Любила спорт та була справжньою леді. І до кінця свого короткого життя зачаровувала всіх довкола своєю посмішкою… 

Сімя Крістін була досить заможною, тому в розвагах і активному відпочинку дівчинці ніколи не відмовляли. Більше за все Скарбек любила кататися верхи і обожнювала лижний спорт. Однак невдовзі батьки збанкрутували і дівчині довелося шукати роботу. Вона влаштувалася в компанію Fiat. Робота була офісною, та офіс знаходився над техприміщеннями зі шкідливими випаровуваннями, і це підірвало здоров’я дівчини.

         Тому вона покинула роботу і обрала для себе подорожі і катання на лижах в горах. Скарбек навіть взяла участь у конкурсі краси «Місс Польща» (1930 рік), де завоювала почесне 2 місце.

В пошуках себе і роботи Крістін подорожувала Європою до 1938 року, поки не зустріла свого майбутнього чоловіка – генконсула Польщі в Ефіопії Єжи Гижицького. Завдяки йому жінка дізнавалася багато нового і пізнавала культуру інших країн. Однак вже в 1939 році Адольф Гітлер напав на Польщу, і тоді ж Скарбек прийняла для себе рішення – протистояти нацистській навалі в лавах спецслужб.

Повертатись до Польщі вона не стала – разом з чоловіком попрямувала до Британії. В Британії Крістін звернулася до певного відомства з проханням про співпрацю в боротьбі з нацизмом, але їй відмовили на тій підставі, що вона – не британка. Однак слово за неї замовив британський журналіст Фредерік Авгус Фойгт. Він відмітив її патріотизм, активну громадянську позицію і вміння вправно кататися на лижах. Саме рекомендація Фойгта і зіграла ключову роль в карєрі Скарбек.

Крістін пройшла короткий курс підготовки, де придбала необхідні навички. Історики зауважили, що вона не любила вогнепальної зброї. З собою у Скарбек був завжди лише кинджал, яким вона ні разу не скористалася, а ще – невеличкий радіопередатчик, який вона також використовувала рідко. Більшість донесень Крістін передавала особисто – байдуже, що для цього потрібно було долати десятки, а іноді й сотні кілометрів.

   

Першим відрядженням агента Крістін Скарбек стала Угорщина, яка вже тоді була майже на боці нацистів. Туди її відправили під прикриттям журналістки. В Будапешті жінка успішно організувала мережу людей, котрі передавали розвіддані із Варшави. Крім того, їй також вдалося створити ще одну мережу: команда Скарбек спостерігала за переміщенням нацистів транспортними шляхами між Німеччиною та Румунією, тому британці знали про ці події. За час своєї роботи в Угорщині Крістін 4 рази відвідувала Польщу. 

Працювати в Польщі було складніше, там Скарбек знало багато людей, адже вона практично виборола перемогу в конкурсі краси. Двічі її навіть пізнавали на вулиці, тому доводилося переховуватися.

    Засніженими Татрами, в морози більше 20 градусів, на лижах, вона долала гірські перевали, щоб залишити важливі повідомлення для британців. Разом зі своїм другом Анджеєм Коверським вони допомагали польським військовим втекти від нацистів. За оцінками Британії, Скарбек і Коверський вивели кілька тисяч польських військовополонених.    

    Крістіна Скарбек стала прототипом жіночих образів серії романів Яна Флемінга про суперагента 007 – Джеймса Бонда. Розвідницю й письменника повязували теплі й ніжні, дружні й романтичні стосунки.

    «Вона була красивою квіткою, яку виростила війна», – сказала про неї подруга Софія Тарновська.


 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла