Капелюшок на перегони? Обов’язково!

    Королівські кінні перегони Аскот – традиція Англії з кінця XVIII століття. Особливо популярними вони стали в середині XIX сторіччя в епоху правління короля Англії Едварда VII. Тоді ж сформувався і обовязковий дресс-код заходу.

    Третій день кінних перегонів, відомих як Королівський Аскот, за давньою традицією має назву Ladies Day – жіночий день. Дресс-код для чоловіків незмінний – фрак і циліндр. А от жінкам дозволено і рекомендовано проявити вигадку, дати волю фантазії – і не стримувати буйного пориву творчості, проявом чого має стати дизайн капелюшка. Це обов'язковий атрибут жіночого дня на Аскоті. Рекомендація одна, і то формальна: щоб головний убір мав не менше 10 см в діаметрі. 

    Капелюшки на фестивалі, присвяченому королівським  перегонам в Аскоті, – спосіб самовираження для їх власниць. Вони можуть бути найрізноманітнішими за формою і стилем, для їх виготовлення можуть використовуватися найрізноманітніші матеріали. Улюбленими елементами в дизайні жіночого головного убору традиційно є пір'я і квіти. 
    Химерність форм капелюшків на королівських перегонах вражає уяву. Але всього кілька століть тому у питанні вибору жіночого головного убору для скачок тріумфував конформізм. Королівські перегони в Аскоті можна називати парадом жіночих головних уборів. У цьому помітна спроба створити гармонійний образ, а саме – розбавити вельми суворі й офіційні строї неймовірними ідеями творчих дам, які можна успішно реалізувати в головному уборі. 

    Місця для глядачів на Аскоті традиційно діляться на кілька лож – Royal (Королівська), Queen Anne (Ложа королеви Анни), Village (Заміська) і Windsor (Віндзорська), – які відрізняються одна від одної цінами і строгістю дресс-коду. Що ближче до Королівської ложі, то суворіший дресс-код. Найпрестижнішою є Королівська ложа. Зовнішній вигляд жіночої половини гостей цієї ложі повинен відповідати низці правил. Забороняється вдягати сукні або топи на бретельках, короткі спідниці й оголювати зону декольте. 

У спеку важко дотримуватися дресс-коду, але уявіть, як то чоловікам? Від чоловіків дресс-код вимагає бути вдягнутими наступним чином: фрак, жилет, краватка, чорний або сірий капелюх циліндричної форми і класичне взуття чорного кольору. Правила особливо вказують ті місця, в яких чоловікам дозволяється тимчасово зняти головний убір. Серед них ресторани, приватні кабінети і клуби, а також прилеглі до них тераси і сади. 

    Не всі категорії лож Аскота потрапляють під суворі вимоги правил дресс-коду. Найдемократичніша з них – Віндзорська ложа. Згідно зі статутом Аскота, як такого дресс-коду для гостей цієї ложі взагалі не потрібно. Єдине побажання організаторів гостям Віндзорської ложі – уникати спортивних футболок і речей, на яких можна побачити назву бренду. Правила заходу розглядають ці речі як рекламу. 

    На королівських скачках одяг є своєрідним статусним показником. Нескладно здогадатися, до якої ложі належить той чи інший гість, просто оцінивши, наскільки строго виглядає його наряд. Звісно, капелюшків це не стосується – вони прикрашають своєю барвистістю всі ложі.   




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла