Ватиканський апостольський архів – один з найбільш охоронюваних об’єктів на планеті

 

У 1929 році почалася історія сучасного Ватикану, який отримав довгоочікувану незалежність, хоча мало що змінилося для служителів Святого Престолу, тому що протягом багатьох епох, папство без всяких угод мало вагомий вплив на долю світу.

Це відбувалося тому, що в стінах Ватикану зберігалися безпрецедентні за рівнем важливості зібрання архівних документів. Можна сказати, папа римський тримав у своїх руках історію людства за дві тисячі років.

До листопада 2019 року архів називався Секретним. Але так як з кінця минулого століття до сторінок історії мають доступ вчені, колекцію перейменували у Ватиканський апостольський архів.

Архів збирався папами кілька століть і спочатку входив до складу місцевої бібліотеки. У 1610 році при папі Павлу V архів був виділений в самостійний культурний об’єкт і з тих пір став найбільшим вмістилищем таємниць і загадок в світі.

Полиці для документів в цілому тягнуться на 85 кілометрів, на них розташовується 35 тисяч шедеврів. Є припущення, що саме тут зібрана грандіозна і точна колекція окультних книг.

Фахівці в більшій мірі цікавляться історичними документами, а не магічними фоліантами.

Серед найвідоміших експонатів папського архіву, можна виділити:

«Диктат Папи», що вийшов з-під пера понтифіка Георгія VII у 1075 році;

листи Мікеланджело, який створив відомий досі образ Сикстинської капели;

підписаний Галілео Галілеєм протокол допиту від 1638 року;

лист першопрестольцям від Генріха VII, в якому він бажав розірвати шлюб.

За словами зберігача архіву, у Ватикані зберігається все, від Азії до Америки, від листів Колумба до пам’яті про Другу світову війну. Ніхто і ніщо не залишився непоміченим в цій хроніці життя.

Крім відкриттів, життєвих питань Папам за службовим обов’язком доставляли манускрипти, що містять вироки інквізиції, в тому числі винесений астроному Джордано Бруно, а також звіти з судів, наприклад, над тамплієрами, розміщений на 60 метрах пергаменту.

Тут зберігаються нариси і листи королів, рукописи філософів і вчених. Тому кожного просто бентежать лінії зв’язку представників Святого Престолу з вищими світу цього.

Вчені змогли ознайомитися з вмістом Ватиканського апостольського архіву в 1924 році і то лише частково. Періодично кількість доступних матеріалів збільшується. Сьогодні фахівці можуть знайомитися з документами, створеними до 1939 року. Наступними на черзі розсекречення стоять архіви Другої світової війни.

Безумовно, ватиканський архів – це надбання Святого Престолу. Якби скарби минулого перебували в інших місцях, то, швидше за все, вони б просто не дійшли до наших днів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла