«Трояндовий рай» Болгарії

    Болгарія – поки що одна з найбідніших країн Євросоюзу. Але є одна надзвичайна коштовність з неймовірним ароматом і неперевершеною красою, яка суттєво поповнює бюджет держави. І це – приголомшлива квітка троянда!


    Окрасою країни, якою вона пишається, є Долина троянд, що знаходиться в місті Казанлик. Варто зауважити, що Болгарія – найбільший у світі виробник трояндової олії. Троянди, які були завезені сюди з Індії, все літо прикрашають країну. Для троянд   місцевість сприятлива, тому що вологість повітря і підвищена хмарність дозволяють їм квітнути довгий час.  

    Завдяки своїй високій якості болгарська трояндова олія, як і раніше, є одним з найбільш бажаних видів сировини для французьких виробників парфумерії. Особливість технології виготовлення трояндової олії з болгарської троянди – подвійна дистиляція. Для отримання 1 кг трояндової олії потрібно 3-3,5 тонни червоних троянд або 5-6 тонн білих олійних троянд!

    За рік Болгарія виробляє 1,5-2 тонни трояндової олії, яка має гамму з 265 ароматичних складових, що робить її унікальною. Болгарська трояндова олія одержала золоті медалі на виставках у Парижі, Лондоні, Філадельфії, Антверпені, Мілані. 

    Прекрасна троянда, оспівана художниками та поетами, овіяна легендами – наглядний приклад того, що квітка може бути не тільки красивою, але й смачною. Окрім того, вона наділена цілющими властивостями. Не є таємницею те, що пелюстки троянд корисні.

    Наука підтверджує, що в ароматних трояндах містяться практично всі вітаміни. І ці корисні властивості квітки зберігаються в таких чудових ласощах, як варення з троянди. Існує безліч назв та способів приготування цього десерту. З троянд готують варення, джеми, конфітюри по давнім сімейним рецептам з використанням сучасних технологій. Ці солодкі десерти виготовляють та експортують з Болгарії і сьогодні. 

    А ще – кожного року в Болгарії відбувається Фестиваль троянд. Трояндовий фестиваль проходить між містами Карлово та Казанлик біля підніжжя Старої Планіни в першу суботу і неділю червня. Історія фестивалю почалася в 1903 році в місті Карлово. Дата вибрана не випадково: свято приурочене до часу цвітіння олійної троянди Rosa Damascena Mill. 

    Фестиваль починається  у відкритому полі, біля насаджень олійної троянди, де проводиться ритуальний збір рожевих пелюсток – ритуал збирання троянд (по-болгарськи – «розобор»), з яких потім в'яжуть вінки. Початок о 4-5 ранку, коли на квітах збирається роса. Адже зірвані вручну рано вранці пелюстки дають більше ефірної олії. 

    Окрасою програми Фестивалю Троянди є конкурс Королеви (Цариці) Троянди. 

  «Троянда – передвісниця щастя», – кажуть болгари. І з ними не можна не погодитися…




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла