Нью-Йорк НАШ!

 

На початку XVII століття голландські купці заснували на Атлантичному узбережжі Північної Америки свій торговий пост Новий Амстердам (згодом перейменований на Нью-Йорк). А наприкінці XIX століття спільнота німців-менонітів заснувала наш Нью-Йорк - на узбережжі річки Кривий Торець, що на півночі Донецької області, неподалік сучасного Торецька.

Ідею назвати місто Нью-Йорком приписують двом німцям-засновникам. Яків Унгер - підприємець, який побудував перший у селищі паровий млин - був зачарований американським мегаполісом і тому почав називати своє селище Нью-Йорком. А другий - інженер Яків Нібур - подарував офіційну грамоту з назвою селища Нью-Йорк своїй дружині-американці, яка нібито дуже сумувала за батьківщиною.

Свою історичну назву український Нью-Йорк носив до 1951 року, коли радянська влада перейменувала його на смт Новгородське. Очевидно, для того, щоб селище не сильно «виділялось» на карті, а його назва не нагадувала «радянським людям» про історичні, культурні та економічні зв’язки з «загниваючим Заходом». На момент перейменування в селищі майже не залишилось нащадків його засновників-німців.     

Радянська влада знищила церкви та більшість будівель, що створювали європейський колорит Нью-Йорка. А під час Другої світової війни за наказом Сталіна всі місцеві етнічні німці були депортовані або в трудові табори, або за Урал.

На початку століття в Нью-Йорку працювали центральне училище, жіноча гімназія, банківська контора, книжковий магазин. Німецька громада розвинула там велике господарство, засноване на аграрній промисловості, цегельному виробництві та машинобудуванні. Зокрема, там діяли потужні млини підприємців Діка, Ремпеля та Унгера, а останній володів ще й власною цегельнею.

У 1894 році німецький інженер Нібур збудував у Нью-Йорку на Донеччині машинобудівний завод, що мав 7 цехів: ковальський, ливарний, токарний, столярний, слюсарний, складальний, фарбувальний. Завод випускав машини для сільського господарства і маслобійних заводів, а у роки Першої світової війни певний час навіть виготовляв елементи до снарядів для морських глибин. Після приходу радянської влади підприємство було націоналізоване, а згодом перепрофільоване на вугільне машинобудування.


Наш Нью-Йорк існує і сьогодні. Громада селища хотіла повернути Новгородському його справжню історичну назву.

 І 1 липня Верховна Рада України підтримала перейменування селища міського типу Новгородське, що на Донеччині, на Нью-Йорк.

Історія Нью-Йорка – це маленький, але дуже яскравий приклад потужного внеску європейської спільноти і, зокрема, німців, у розвиток промисловості на сході України. І, звісно ж, це ще одне нагадування про те, що Донеччина, як і вся Україна, є історично і культурно невід’ємною частиною Європи.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла