Незвичайний пам’ятник українським матерям у центрі Праги

 

На одній із центральних вулиць чеської Праги нещодавно з’явилася футуристична скульптура під назвою "Вінок". Місцева художниця Вероніка Псоткова вирішила присвятити свою працю українським матерям, чимало з яких через війну змушені були тікати за кордон, щоб врятувати своїх дітей. Загалом жінка вирішила віддати хвалу всім тим українкам, хто так чи інакше постраждав від вторгнення армії рф.

Незвичайний пам’ятник, матеріалом для якого послужила оцинкована сітка-рабиця, можна знайти в Празі за адресою Dlouhá 731/33. Обриси примарної жінки з високим вінком на голові буквально ширяють над будинками за кілька метрів над землею.


Виглядає така скульптура дуже незвично і водночас магічно. Пояснення від її авторки одразу допомагають зрозуміти, чому вона намагалася поєднати і традиційні для України елементи (як той самий вінок), так і деякі язичницькі традиції.

«Вінок – традиційний український головний убір. Звичай в'язати декоративні вінки походить від язичницьких часів. Вони мали магічне значення як атрибут приходу весни та свята Івана Купали, а поступово набули значення шанування Матері-Землі. Вінок давно став символом української нації. Його популярність у сучасній Україні зросла після подій 2014 року. Здавна український вінок мав сонячну символіку. Дівчина з вінком уособлювала сонце, що сходить. Це також символ слави, перемоги, щастя, успіху, миру, цнотливості, молодості та жіночності», - розповіла скульпторка.

Ця скульптура наче уособлення жінок, які поїхали з рідних домівок. Вона лине над землею, не відчуваючи, де можна зачепитися, бо коріння її в рідній країні.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла