Відомі письменники, що підтримали Україну

 

Світ підтримує Україну у боротьбі з росією: санкціями, зброєю, амуніцією. Свій фронт і у письменників.

Іноземні письменники поширюють інформацію про війну в Україні та жертвують кошти для допомоги українським біженцям.

Джоан Роулінг, Стівен Кінг, Ольга Токарчук відгукнулися зі словами підтримки та співчуття для українців, привертаючи увагу десятків мільйонів своїх шанувальників до війни.

 Джоан Роулінг

Війна руйнує дитинство та сім’ї. Lumos звернувся із закликом допомоги 100 тисячам дітей із дитячіх будинків в Україні.

На своїй сторінці авторка Гаррі Поттера опублікувала посилання на благодійну організацію Lumos, яка збирає гроші, щоб допомогти тисячам українських дітей, які постраждали від війни з РФ. Війна руйнує дитинство та сім’ї.

Lumos – міжнародна неурядова благодійна організація, заснована  Джоан Роулінг, що сприяє припиненню інституалізації дітей у всьому світі. У 2012 році розпочала співпрацю з фондом Розвиток України та державними партнерами, зокрема, Дитячим Омбудсменом.

Авторка саги про Гаррі Поттера британська письменниця Джоан Роулінг передала 1 млн фунтів українським дітям. Авторка також прокоментувала звернення своєї підписниці про Україну: «Це один з тих випадків, коли я справді хотіла б вміти робити магію».

Джоан Роулінг, «мама Гаррі Поттера» запостила фото із пам’ятником Батьківщини-Матері і пожалкувала, що не має магічної сили.

Стівен Кінг

«Король жахів» неодноразово підтримував позицію України у своєму твіттері. Він не боїться говорити відверто: «Це війна Путіна. Від його рук гинуть жінки та діти. Важливо, щоб росіяни розуміли, що насправді відбувається. Дуже важливо зруйнувати стіну дезінформації».

Зокрема, письменник, що не часто радує прихильників своїми знімками, опублікував фото, де він у футболці з українською символікою.

Та найбільший резонанс викликала заява про те, що надалі Стівен Кінг не співпрацюватиме з російськими видавництвами – росіяни більше не побачать ні нових книг автора, ні перевидань.

Ольга Токарчук

Нобелівська лауреатка, польська письменниця Ольга Токарчук у перший ж день війни змінила на своїй сторінці у фейсбуці головне фото, додавши до нього український прапор.

«Я хочу повторити свої слова: я хотіла б низько вклонитися українцям та українкам, на яких жорстоко напав московський режим, і хоча немає слів для такого варварства, я хочу висловити свою — нашу — солідарність, підтримку та заохочення. Для мене напад на вільну Україну — це напад на Європу», — написала вона.

Кіллінг, Гейман, Еваристо: письменники з усього світу закликають жертвувати кошти для українських біженців.

 Бернардин Еваристо

Лавреатка Букера 2019 Бернардин Еваристо у твіттері закликає підписників підтримати Україну й українців через сайт Українського інституту Лондоні, з переліком організацій, що надають гуманітарну допомогу, та медіа, які потребують фінансової допомоги, щоб робити оперативні репортажі про події. Крім того, вона поширила статтю BBC зі шляхами допомоги українцям громадян Великої Британії.

Про премію Букера читайте тут: https://eurowinlib.blogspot.com/2020/09/blog-post_22.html

Також  вона цитує статтю Девіда Ламмі для The Guardian «Напад Путіна на Україну. Йдеться не лише про долю Європи»: «Ми маємо згуртувати цілий світ проти цієї загрози та розширити міжнародну коаліцію, що змогла б протистояти цій жахливій війні й щось протиставити націоналістично-експансіоністській ідеології Путіна».

Елісон Кіллінг

Елісон Кіллінг, лавреатка Пулітцера 2021 року, підтримує українців, закликаючи надавати кошти українським медикам, правозахисникам і медіа, допомагати біженцям та пораненим. «Якщо ви хочете пожертвувати гроші Україні, ось список медичних, правозахисних та медіаорганізацій, яким може знадобитися допомога», — написала вона у твіттері.

Британський архітектор Елісон Кіллінг стала першою представницею своєї професії, яка отримала Пулітцерівську премію за репортаж із серією статей, які розкривають мережу китайських тюремних таборів, імовірно побудованих для ув'язнення мусульман.

Ніл Гейман

Ніл Гейман ,британський письменник-фантаст, автор багатьох книжок (зокрема «Океан в кінці вулиці») та коміксів «Пісочний чоловік»,  у своєму твіттері закликав підписників підтримати біженців з України через ініціативи ЮНІСЕФ.

«Я гордий підтримувати Refugees та їхню роботу, що рятує життя», — зазначив він.

Крім того, Ніл Гейман взяв участь в ініціативі родини Рейнольдс-Лайвлі, які подвоюють пожертви для українських біженців, збільшивши їх до 1 000 000 доларів США.  Письменник також рішуче відмовився надавати згоду на відновлення видавничих контрактів у росії.

 Маргарет Етвуд


Канадійська письменниця Маргарет Етвуд взяла участь у публічній акції на підтримку України, що проходила у Торонто. Вона закликала збирати кошти на потреби українських військових.

Більше 1000 письменників з усього світу написали колективний лист на підтримку України:

«Ми засуджуємо безглузду війну, яку розв’язав президент Путін через свою неспроможність визнати право українського народу на свободу та майбутнє без втручання Кремля. Ми підтримуємо письменників, журналістів, художників та всіх людей України у ці темні часи. Ми підтримуємо вас і відчуваємо ваш біль».








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла