Найпрестижніша англомовна премія

 

Букерівська премія (The Man Booker Prize) вважається однією з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Щороку вона присуджується за роман, написаний англійською мовою громадянином Британської Співдружності Націй (Австралія, Мальта, Канада й інші), Ірландії або Зімбабве. Перше вручення відбулося 1969 року. Тоді лауреат отримував 5 тис. фунтів стерлінгів. Пізніше ця сума зросла і сьогодні її розмір складає 50 тис. фунтів стерлінгів (майже 100 тис. доларів).

Керує премією Дорадчий комітет, який оновлюється щороку і до якого входять два видавці та по одному представнику від письменників, літературних агентів, книгопродавців, бібліотек і Фонду Букерівської премії, голова Ради директорів «Вооker» і ще одна посадова особа, що представляє цю компанію.

Спочатку консультативний комітет формує список із представлених на премію книжок, а їх щороку на здобуття премії висувається понад 100. Також комітет затверджує журі з п’яти осіб — відомі літературні критики і письменники, вчені й громадські діячі. Влітку журі оголошує довгий список, що включає 20—25 назв, а потім у вересні формується шість учасників короткого списку премії. Переможець оголошується в жовтні на спеціальній церемонії.

Вже саме висунення на премію Букера є свідченням безперечних достоїнств книги, недарма її називають книжковим "Оскаром". Мета премії не тільки в тому, щоб назвати кращу книгу року, але і в тому, щоб увінчати заслуги, підвищити статус автора в очах публіки і збільшити продаж книги.

На початку 2008 року оргкомітет Букерівської премії оголосив про заснування нової нагороди - спеціального призу "Букер Букерів" за кращий твір, який отримував Букерівську премію з моменту проведення першої церемонії її вручення 22 квітня 1969 року. За підсумками інтернет-голосуванні переміг британський письменник і поет індійського походження сер Салман Рушді з романом «Опівнічні діти».Ця нагорода вручалася лише одного разу на церемонії у 2008 році в ознаменування сорокової річниці Букерівської премії.

Про фіналістів цього року читайте тут:

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/09/blog-post_17.html

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла