А ви були в кав’ярні мертвих філософів?Нора К. Вітторіо Гьосле. «Кав'ярня мертвих філософів»


На відміну від українців, більшість з яких вивчає філософію лише зі студентських років, у країнах Європи, зокрема Німеччині, Італії, Австрії, Франції, знайомство з філософією починається задовго до вступу в університет. Європейський бестселер «Кав'ярня мертвих філософів» перекладений 15-ма мовами та має 5 перевидань оригіналу в Німеччині.
У книзі, як наголошує Гьосле, вперше запропоновано саме "філософію дитини" - погляд на світ очима дитини. Однак не слід думати, що це література для дітей. Питання, які ставить дівчинка Нора - це питання, які, у тій чи іншій мірі, турбують кожного з нас. Про Бога, про душу, про світ, про життя..
Це «філософське листування для дітей та дорослих» складається з автентичних листів між дорослим філософом Вітторіо Гьосле і дівчинкою Норою. На початку листування їй було 11 років, а наприкінці книжки виповнилося 13.


Марципановий динозаврик став початком великої історії.  Нора прочитала про світ ідей Платона і запитала у друга своїх батьків — дорослого філософа Вітторіо — чи існує ще ідея про динозаврів, якщо самі вони зникли з Землі мільйони років тому.
Філософ надихається питанням дівчинки, дарує їй марципанову фігурку, і так починається їхнє листування, яке тривало 3 роки. Разом вони вигадують кав’ярню, де великі філософи, від Платона до Ганса Йонаса, зустрічаються та дискутують про Бога, про світ та про життя.
Необхідно зазначити, що Гьосле – талановитий німецький філософ, що володіє 20-ма мовами і чиї твори вартує прочитати.
Норі сподобалася ця філософська гра - спілкування у кав'ярні з відомими філософами, де можна було б дискутувати над такими питання як, наприклад, чи мають тварини свідомість? Чи наша душа безсмертна? Що для нас час? Де місце для дива?
Дівчинка відмовилася вказувати власне прізвище і залишилася для читачів Норою К..
Книга була написана кілька десятиліть тому. Нора стала викладачем філософії у Берлінському університеті, однак дискусія, що розгортається у книзі залишилася актуальною. І Гьосле наголошує, що дівчина ставила питання, про які дорослі філософи не задумувалися, і вчила вмінню дивуватися світові.
Як пише автор, хороших книжок про філософування з дітьми є чимало. І згадує відому для багатьох книгу Юстейна Гордера "Світ Софії", однак "Кав'ярня.." - особлива, бо в ній про дуже важливе сказано напрочуд вишукано і просто.
У розмові з філософом Вітторіо Нора говорить про свій шлях до "кав'ярні філософів". Можливо ця книга дозволить вам також знайти свій шлях та відповіді на важливі питання життя чи допоможе зрозуміти дітей, які вміють творити світи.

Кілька цитат:
… Смерть є цілком реальною, навіть у разі, коли вона руйнує, просто підриває нашу скінчену суб'єктивність. Саме через це ми постійно переживаємо лише смерть когось іншого. Зустрічаючись з іншими, ми починаємо добре розуміти одну з найважливіших властивостей нашого істинного "Я". А от що відбувається з нами після смерті, це нам може пояснити виключно віра...
… Ми, люди, створені Богом. Комп'ютери ж були створені нами: вони можуть бути зовсім не такими, як люди, бо щось недосконале здатне створювати тільки щось іще недосконале.. Люди - спраглі до знань, а от комп'ютерам питання програмують, отож вони спроможні здебільшого тільки давати відповіді на них..
… відразу ж помітно, чи щось живе, або ж сповнене життя..
… Що важливіше - влада чи хороший вплив на людей?...
... якби ми не мали потреби боротися за добре і божественне у нас самих, ці цінності були б несуттєвими і зайвими...
... діти не настільки байдужі, розважливі й обачні, як ви...
Сподіваємося, що філософське спрямування книги не відіб'є у вас бажання її прочитати.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла