Стівен Гокінґ як майстер Йода

 

Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом… Ти дізнаєшся, чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір, що таке чорні дірки, чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями, які зоряні системи називають потрійними, що таке адронний колайдер та інші найцікавіші загадки Всесвіту. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.

Серія книжок про Джорджа, почала виходити 2009-го, привернула до себе увагу, та розійшлася в більш ніж сорока країнах на майже сорока мовах.

Люсі охоче згадує історію, яка стала поштовхом до написання книжок про Джорджа. На дитячій вечірці вона почула, як Стівен пояснював другу її сина, що таке чорна діра. "Якщо наблизишся до неї, то її вплив витягне твоє тіло, як спагетину, і всмокче в себе, як Бродяга з мультику" (моторошна картинка взагалі-то). Маля ж зайшлося сміхом. Це пояснення – розширене і стилістично причесане – є в першій книжці "Джордж і таємний ключ до Всесвіту", де чорна діра постає однією з локацій квесту.

У кожній книжці Джордж має отримати нове знання, яке допоможе йому подолати злодія. Наприклад, дізнатись, як пишуть і ламають комп’ютерні коди чи як поводитися поблизу чорної діри, якщо не любиш італійську кухню, або як знешкодити вибухівку, що вона має знищити Великий адронний колайдер (і що це таке) чи нащо допитливій дванадцятилітці знати про бозон Хіґґса, щоб підвищити свій соціальний статус, або як запобігти кіберцькуванню.

Серія про Джорджа закінчується оптимістичною реплікою, що цей світ належить дітям і буде таким, яким вони його с(п)отворять.

Люсі Гокінґ, Стівен Гокінґ. 1) "Джордж і таємний ключ до всесвіту", 2) "Джордж і скарби космосу", 3) "Джордж і великий вибух", 4) "Джордж і незламний код", 5) "Джордж і блакитний супутник"; 6) Люсі Гокінґ, "Джордж і корабель часу". Львів: ВСЛ, 2019. Переклад Ганни Лелів.

Книги ви знайдете в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла