Що дала євроінтеграція українцям?


Для країни це амбітний план реформ, але як відчути євроінтеграцію на дотик?  Що змінилось за ці 6 років?
Уявіть таке:
⚡️ Ви купуєте шоколадні цукерки. Тепер ви впевнені, що за етикеткою не ховається “соєвий продукт”. Адже шоколадними можуть називатися лише цукерки з вмістом какао-бобів не меншим, ніж це встановлено (наприклад, 35% для шоколаду). А ще виробництво продуктів харчування тепер контролюється на кожному етапі — за європейським принципом “від лану до столу”. Це дозволяє зробити продукти безпечними для споживачів.
Як споживач, ви маєте право на повну і правдиву інформацію про продукт чи послугу. Нове законодавство забезпечує можливість отримання такої інформації — чи то харчової продукції, чи фінпослуги у банку.
⚡️ Після магазину ви повертаєтесь додому та кладете продукти у холодильник. Він у вас енергоефективний. Про це свідчить  європейська позначка класу енергоспоживання, як і на  інших побутових пристроях. Дбати про енергоефективність і захист довкілля — це діяти, як європеєць. І водночас, сплачувати менше за електроенергію.
⚡️ Якщо ви студент, то можете безкоштовно навчатися у європейському університеті завдяки програмі ЕРАЗМУС+. Більше не потрібно стояти в чергах для отримання візи, достатньо мати закордонний біометричний паспорт. Ви, як і мільйони українців, користуєтесь безвізом. І коли знизиться кількість захворювань на коронавірус, подорожі до ЄС знову стануть безперешкодними.
⚡️У вас власний бізнес і ви думаєте як розширити виробництво? Виходьте на європейський ринок, адже ЄС скасував ввізні мита для переважної більшості товарів з України. Також стало легше отримати сертифікат походження для експорту до ЄС. І це реально  працює: у 2019 році понад 14 000 компаній експортували свою продукцію до єдиного європейського ринку. Європейський Союз став нашим головним торговельним партнером. 41,5% загального експорту товарів у 2019 році спрямовано саме до країн ЄС.
⚡️ А якщо ваш бізнес орієнтований на внутрішній ринок, то ви можете у відкритому конкурсі позмагатися за державне замовлення у системі Prozorro. Чому б державі не купувати у вас якісну продукцію? Система Prozorro здобула міжнародне визнання. Інші країни уже переймають досвід України у сфері публічних закупівель. Наприклад, Prozorro називають натхненням для проєкту OpenProcurement у Швеції. Це онлайн-платформа з інтерактивними інструментами та відкритими даними про кожний етап закупівельного процесу.
⚡️ У вас народилась дитина? Вітаємо! Тепер ви просто з пологового будинку через смартфон можете оформити всі необхідні документи. А ще більше 150 державних послуг можна отримати у зручних та нових Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), створених за підтримки ЄС та інших міжнародних партнерів. Це більше не квест бюрократичними кабінетами, а сучасний сервіс, яким можна скористатись навіть через мобільні відділення ЦНАПу. Останні за допомогою спеціально облаштованого авто надають адміністративні послуги фактично на дому.
Це лише частина реформ, яких нам вдалося досягти завдяки європейській інтеграції. Попереду ще великий шлях, але мільйони українців вже відчувають проєвропейські зміни.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла