Дитячі письменники, які змінили світ. Британська письменниця, з-під руки якої ожив Мандрівний замок. Діана Вінн Джонс (1934–2011)


Її називають музою, яка надихнула на фентезійні твори таких авторів, як Філіп Пулман, Ніл Ґейман, і навіть самих Террі Пратчетта та Джоан Ролінґ.
Авторка фентезійних книжок для дітей і підлітків, яка створила один із найвпізнаваніших чарівних образів «ходячого» будинку, народилась у бідній сім’ї вчителів. Зростала вона ще з двома молодшими сестрами, яким і розказувала свої перші вигадані історії. Закінчивши школу, Діана Вінн Джонс вступила до коледжу святої Анни при Оксфордському університеті, де вивчала англійську й мала змогу відвідувати лекції К. С. Льюїса та Джона Р. Р. Толкіна. Одружившись і народивши дітей, вже їм продовжувала розказувати чарівні казки.


За написання книжок Джонс взялася у 60-х роках, рятуючись від тягаря побутових проблем та хвороб рідних. Одну з її ранніх дитячих книжок «Зачароване життя» відзначили щорічною премією «Guardian Children's Fiction Prize». Тричі її книжки відзначали Медаллю Карнеґі і тричі здобували Всесвітню премію фентезі.
Одна з найвідоміших фентезійних серій Діани Вінн Джонс – цикл «Замок», до якого входять книжки «Мандрівний замок Хаула», «Повітряний замок» та «Будинок безлічі шляхів».  За першою з них Хаяо Міязакі 2004 року зняв один із найвідоміших своїх аніме – «Мандрівний замок», номінований на премію «Оскар». Ідеєю книжки Джонс завдячує одному хлопцю зі школи, де вона колись навчалася: якось він попросив її написати книжку під назвою «Ходячий замок оживає».
Чим же так зачарували дітей її твори? Непідкупною щирістю, добротою й кохання, а ще неповторним магічним світом, з якого ще довго не хочеться повертатися в реальність.

Варто почитати:
- «Мандрівний замок Хаула» (1986)
- «Повітряний замок» (1990)
- «Будинок безлічі шляхів» (2008) https://www.ukrlib.com.ua/world/author.php?id=187

Варто подивитися:
- «Мандрівний замок» (2004)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла