Міжнародний день благодійності — маленьке нагадування про те, що нам усім варто бути добрішими


5 вересня в усьому світі відзначається Міжнародний день благодійності (The International Day of Charity). Це день вдячності усім, хто діє даруючи благо! Не розмірковує, не веде розмови, не планує, а просто розумно діє. Це день, щоб нагадати про необхідність благодійництва та волонтерської роботи.



Міжнародний день благодійництва співпадає й приурочений до Дня пам’яті Терези Калькуттської (встановлений Римо-католицькою церквою 19 жовтня 2003 року) – місіонерки Римо-католицької церкви, відомої своїм подвижництвом у справах доброчинності, однієї з засновниць (1950) і настоятельок Ордену милосердя, лауреата Нобелівської премії миру 1979 року «за допомогу стражденному людству».



Хоча творити добрі справи потрібно незалежно від дати у календарі, свято зайвий раз нагадує про необхідність залишатися чуйним і турбуватися про долю ближнього. Нехай поодинці кожен з нас і не має в своєму розпорядженні достатньо часу, сил і фінансових можливостей, щоб допомогти комусь, хто опинився в біді, але разом ми абсолютно точно здатні змінити світ на краще.
Пропонуємо кілька рішень, що не вимагатимуть великих зусиль, проте без усілякого сумніву змусять вас посміхнутися і зроблять когось трішки щасливішими.
Стати донором. Згідно із законом України, здати кров для переливання може будь-який повнолітній громадянин, хороше здоров’я якого підтверджують результати медичного обстеження. Центри з найбільшою кількістю реципієнтів:  Чернігівський обласний центр крові.
Віддати непотрібні речі. Вашій шафі точно піде на користь невелика ревізія. Не поспішайте викидати те, що більше не будете носити: одяг, який вам набрид, комусь принесе радість, зігріє, а може, навіть врятує життя. Те саме стосується іграшок, книг, платівок, постільної білизни і предметів інтер’єру – інакше кажучи, усього, що здатне забезпечити затишок. Ваші речі прийме Медико-соціальний центр Чернігівської міської організації Червоного хреста України, Чернігівський притулок для дітей «Надія», Чернігівський обласний соціальний центр матері та дитини «Батьки й дитина разом» .
 Записатися у волонтери. Наприклад, спробуйте допомагати будинку для людей похилого віку. Дві години, проведені за бесідою або грою в лото, не вплинуть суттєво на ваш щільний графік, зате стануть справжньою подією в житті чиїхось бабусі чи дідуся.
 Нагодувати голодного. Купіть у вуличного продавця їжу і пригостіть бездомного. Він буде вдячний!
 Врятувати тварину. Забрати улюбленця з притулку може не кожен. А ось допомогти тварині, яка потребує турботи і ласки, – з легкістю! Так, благодійний фонд Happy Paw пропонує взяти собачку або котика під свою опіку на відстані. Чотирилапий друг залишатиметься в притулку, але ви зможете забезпечувати його усім необхідним, а також відвідувати й забирати на прогулянку в будь-який час.
Кожному варто ще раз замислитися над тим, як важливо допомагати не лише своїм рідним, а й просто тим, хто потрапив у складну життєву ситуацію. Міжнародний день благодійності – це також хороший привід поговорити зі своєю дитиною, що таке благодійність і чим може допомогти ваша родина людям, які потребують підтримки.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла