Світ, який ми не помічаємо. MICROPIA – музей мікробів в Амстердамі


У людському організмі живуть до півтора кілограма мікроорганізмів! Наприклад, на руках знаходиться близько 150 видів бактерій і 30 видів грибків. Таким чином, поруч з нами знаходиться цілий світ, про існування якого ми навіть не замислюємося і тим більше не помічаємо його.
Багатство та різноманітність мікросвіту можуть відкрити для себе відвідувачі першого в світі музею мікробів в Амстердамі, що розташований в Нідерландах. В експозиції музею Micropia (Мікропія) представлені найпростіші одноклітинні організми, мікроби, спори грибів та інші мікроорганізми.



Micropia - сучасний високотехнологічний музей. З багатьма експонатами відвідувачі можуть взаємодіяти в інтерактивному режимі. Експозиція орієнтована на відвідувачів різних вікових груп, від найменших (рекомендований вік - від восьми років) до дорослих.
Крім того, Micropia - це не тільки музей, але і «зоопарк» мікроорганізмів, так як більша частина його експонатів - живі.



Музей Micropia, на будівництво якого було витрачено 10 мільйонів євро, розташований поруч із зоопарком Artis Royal Zoo. Директор міського зоопарку виношував ідею відкрити музей живих мікробів цілих 12 років.



Музей схожий на лабораторію з мікроскопами, підключеними до величезних телевізійних екранів. Його відвідувачі можуть спостерігати за різними видами мікробів, що живуть в пробірках і чашках Петрі.


Анімаційна камера покаже, скільки крихітних кліщів живе на віях людини. Потім вона збільшить віруси і бактерії на кліщах.

3D-мікроскоп, розроблений спеціально для Micropia, дозволяє спостерігати за розмноженням мікробів. Відвідувачі також зможуть побачити гігантську модель вірусу Ебола. Мікробний сканер миттєво покаже мікроби на тілі відвідувача, їх кількість і розташування.

Впродовж екскурсії гості можуть не тільки милуватися химерними формами мікробів і бактерій, а й зібрати власну колекцію. Всіх відібраних мікробів після закінчення екскурсії можна випустити на спеціальну стіну і подарувати їм нове життя.
В музеї працюють мікробіологи, які із задоволенням діляться з гостями своїми знаннями. Тут, наприклад, розкажуть, скільки мікробів постійно знаходиться в людському тілі. Цікавим видовищем стане процес «годування» мешканців музею необхідними для них мікроелементами.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла