Від найбільшого льодовика Гренландії відколовся гігантський шматок


Від найбільшого в Арктиці шельфового льодовика 79N, або Nioghalvfjerdsfjorden, що на північному сході Гренландії, відколовся великий шматок льоду.
Ділянка, на якій стався розкол, займає близько 110 квадратних кілометрів (для порівняння - Чернігів має площу 79 квадратних кілометрів).
Розкол льодовика є ще одним доказом швидких кліматичних змін в Гренландії, кажуть вчені.



"З 1980 року атмосфера у цьому регіоні нагрілася приблизно на 3 градуси. А у 2019 і 2020 роках спостерігалися рекордні літні температури ", - розповіла Дженні Тертон, полярна дослідниця з Університету Фрідріха-Александра в Німеччині.
Шельфовий льодовик вже танув у 2019 році. Цьогорічне тепле літо остаточно його знищило - льодовик Спальте перетворився на флотилію айсбергів.
Швидкі темпи танення льодовиків у Гренландії відзначили у дослідженні, що аналізувало дані американсько-німецьких супутників Grace-FO, які здатні відстежувати зміни маси льоду. Вони фактично зважують крижаний покрив.
Місія Grace встановила, що 2019 рік був рекордним, оскільки за цей час льодовий щит втратив близько 530 мільярдів тонн. Цієї води достатньо, щоби підняти рівень морів на 1,5 мм.
Науковці з НАСА показали, як виглядав би острів Ґренландія без льодового покриття.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла