Як галушки місто врятували. Готуємо вдома з дітьми

 

Галушки – одна з найпопулярніших страв, адже рецепти її різновидів є в кулінарних книгах чи не кожної країни світу .

Об’єктивно визначити походження галушок майже неможливо – як би не намагалися кулінарні історики приписати їх авторство певному народу, вони – спільне надбання людства.

У Німеччині або Австрії вам запропонують кнедлі, чехи назвуть цю страву "кнедлики", угорці нагодують гомбовцями, італійці доводитимуть першість своїх ніоккі, а у нас самі галушки назвуть ще й палюшки.

Втім, про них існує легенда – нібито галушки одного разу врятували якесь місто у середні віки. Місто оточили вороги, взяли під облогу і вирішили чекати, поки у жителів закінчиться їжа. І дійсно, через деякий час виникла проблема з продуктами. Але війна війною, а обід за розкладом. Одна господиня стала думати, що приготувати, пошукала в своїх скромних запасах того-сього, виявила яйця, трохи борошна і почала готувати галушки – єдине, що можна було зробити із такого набору продуктів.

Раптом вона побачила через вікно, що ворожий шпигун нахабно пересувається по місту і вивчає обстановку. Люті господині не було меж, і вона кинула в нього перше, що їй трапилося під руку – а саме галушками. Тож коли шпигун повернувся в свій табір, він доповів командирові, що в цьому місті ще багато продовольства – адже його жителі можуть собі дозволити кидатися у нього їжею. Облога була знята, а місто – врятоване.



Галушки ‒ одна зі страв української національної кухні. Галушки готували у формі кульок або квадратиків із тіста, яке згодом відварювали. На відміну від вареників, галушки не мають начинки. Подавали страву зі шкварками та сметаною, а у піст ‒ з підсмаженою цибулею. Також часто готували суп з галушками.


Одним із різновидів галушок є палюшки. До тіста на палюшки додають ще варену товчену картоплю, домашній сир та яйця ‒ виходять такі собі ліниві вареники. Ця страва була дуже поширеною на теренах Західної України.



Затірка або затерка ‒ ще один різновид галушок чи точніше ‒ варіація їх приготування. Затерка була поширеною стравою серед слов'ян. Щоб приготувати її, підсолене пшеничне тісто розтирали з борошном до утворення маленьких кульок. Їх відварювали у м’ясному бульйоні або у молоці доти, поки кульки не спливали на поверхню. Страву подавали разом з рідиною, у якій вона варилася. Затірка виглядала як густий суп. Засмачували наїдок вершковим маслом, шкварками зі смаженою цибулею або «битою» олією (з льону чи конопель).


У Полтаві є пам’ятник Галушці. Він вважається одним із символів міста та уособленням добробуту й щедрості. Пам’ятний знак полтавській галушці ‒ це величезна миска з сімнадцятьма бетонними галушками на постаменті, прикрашеному традиційним українським рушником. Пам’ятник відкрили у день сміху, 1 квітня 2006 року, проте приурочили цю подію річниці з дня народження Миколи Гоголя, що згадував у своїх творах про українські галушки.

Ми пропонуємо спробувати приготувати галушки самостійно, за  простим рецептом.

Галушки зі сметаною

Інгрідієнти для галушок:

3 склянки борошна

100 грамів м'якого вершкового масла

2 яйця

100 мл води

1 столова ложка солі

100 г сиру - за бажанням

сметана

Рецепт приготування галушок

Вершкове масло розтопіть на пательні. Яйця злегка збийте з 1 чайною ложкою солі та спеціями за смаком. Борошно просійте, додайте збиті яйця, воду і 2 столові ложки розтопленого масла.

Тісто добре вимішайте, розкачайте і наріжте невеликими шматочками. Відваріть галушки в підсоленій киплячій воді протягом 5-10 хвилин (коли галушки спливуть на поверхню, це означає, що вони готові).

Тим часом розігрійте на пательні вершкове масло і покладіть у нього галушки, попередньо відкинуті на друшляк. Підсмажте і подавайте на стіл зі сметаною. За бажанням, в готові галушки можна додати трохи сиру. Смачного!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла