Як галушки місто врятували. Готуємо вдома з дітьми
Галушки –
одна з найпопулярніших страв, адже рецепти її різновидів є в кулінарних книгах
чи не кожної країни світу .
Об’єктивно
визначити походження галушок майже неможливо – як би не намагалися кулінарні
історики приписати їх авторство певному народу, вони – спільне надбання
людства.
У Німеччині
або Австрії вам запропонують кнедлі, чехи назвуть цю страву
"кнедлики", угорці нагодують гомбовцями, італійці доводитимуть
першість своїх ніоккі, а у нас самі галушки назвуть ще й палюшки.
Втім, про
них існує легенда – нібито галушки одного разу врятували якесь місто у середні
віки. Місто оточили вороги, взяли під облогу і вирішили чекати, поки у жителів
закінчиться їжа. І дійсно, через деякий час виникла проблема з продуктами. Але
війна війною, а обід за розкладом. Одна господиня стала думати, що приготувати,
пошукала в своїх скромних запасах того-сього, виявила яйця, трохи борошна і
почала готувати галушки – єдине, що можна було зробити із такого набору
продуктів.
Раптом вона
побачила через вікно, що ворожий шпигун нахабно пересувається по місту і вивчає
обстановку. Люті господині не було меж, і вона кинула в нього перше, що їй
трапилося під руку – а саме галушками. Тож коли шпигун повернувся в свій табір,
він доповів командирові, що в цьому місті ще багато продовольства – адже його
жителі можуть собі дозволити кидатися у нього їжею. Облога була знята, а місто
– врятоване.
Галушки ‒
одна зі страв української національної кухні. Галушки готували у формі кульок
або квадратиків із тіста, яке згодом відварювали. На відміну від вареників,
галушки не мають начинки. Подавали страву зі шкварками та сметаною, а у піст ‒
з підсмаженою цибулею. Також часто готували суп з галушками.
Одним із
різновидів галушок є палюшки. До тіста на палюшки додають ще варену товчену
картоплю, домашній сир та яйця ‒ виходять такі собі ліниві вареники. Ця страва
була дуже поширеною на теренах Західної України.
Затірка або
затерка ‒ ще один різновид галушок чи точніше ‒ варіація їх приготування.
Затерка була поширеною стравою серед слов'ян. Щоб приготувати її, підсолене
пшеничне тісто розтирали з борошном до утворення маленьких кульок. Їх
відварювали у м’ясному бульйоні або у молоці доти, поки кульки не спливали на
поверхню. Страву подавали разом з рідиною, у якій вона варилася. Затірка
виглядала як густий суп. Засмачували наїдок вершковим маслом, шкварками зі смаженою
цибулею або «битою» олією (з льону чи конопель).
У Полтаві є
пам’ятник Галушці. Він вважається одним із символів міста та уособленням
добробуту й щедрості. Пам’ятний знак полтавській галушці ‒ це величезна миска з
сімнадцятьма бетонними галушками на постаменті, прикрашеному традиційним
українським рушником. Пам’ятник відкрили у день сміху, 1 квітня 2006 року,
проте приурочили цю подію річниці з дня народження Миколи Гоголя, що згадував у
своїх творах про українські галушки.
Ми
пропонуємо спробувати приготувати галушки самостійно, за простим рецептом.
Галушки зі сметаною
Інгрідієнти
для галушок:
3 склянки
борошна
100 грамів
м'якого вершкового масла
2 яйця
100 мл води
1 столова
ложка солі
100 г сиру -
за бажанням
сметана
Рецепт приготування
галушок
Вершкове
масло розтопіть на пательні. Яйця злегка збийте з 1 чайною ложкою солі та
спеціями за смаком. Борошно просійте, додайте збиті яйця, воду і 2 столові
ложки розтопленого масла.
Тісто добре
вимішайте, розкачайте і наріжте невеликими шматочками. Відваріть галушки в
підсоленій киплячій воді протягом 5-10 хвилин (коли галушки спливуть на
поверхню, це означає, що вони готові).
Тим часом
розігрійте на пательні вершкове масло і покладіть у нього галушки, попередньо
відкинуті на друшляк. Підсмажте і подавайте на стіл зі сметаною. За бажанням, в
готові галушки можна додати трохи сиру. Смачного!
Коментарі
Дописати коментар