15 липня — День українських миротворців

 

Головна мета цього дня - вшанування мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов'язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та зберегти пам'ять тих героїв-миротворців, які загинули, виконуючи свій обов'язок.


Щороку Україна відряджала правоохоронців та військовослужбовців у миротворчі місії ООН. 20 років поспіль вони допомагали врегульовувати збройні конфлікти в різних країнах, стримували народні повстання, знешкоджували терористів, запобігали проникненню піратства, «реставрували» оборонний сектор країн, де ООН розгортала свої намети «миру» та відновлювали гуманітарну ситуацію на постраждалих територіях, забезпечуючи підтримку людям.

Історія Дня українських миротворців

Україна приєдналась до участі в міжнародних операціях  з підтримання миру й безпеки 1992 року після затвердження Верховною Радою України Постанови «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії».

Уже наступного дня Міністр оборони України підписав наказ про формування миротворчого підрозділу. 240-й батальйон було сформовано в рекордно короткий термін — за три тижні. Формували його особовим складом, який підбирали з різних військових частин України.


15 липня 1992 року два літаки з передовою групою батальйону на борту здійснили виліт з дніпропетровського аеродрому в напрямку Боснії. Передова група налічувала 42 військовослужбовці. Після приземлення у місті Сараєво українські миротворці відразу опинилися в епіцентрі бойових дій. Місто й аеродром обстрілювали артилерія та снайпери. На самому початку міжнародної миротворчої місії в результаті мінометного обстрілу аеродрому й нашого артилерійського радіолокаційного комплексу було тяжко поранено сімох військовослужбовців. На жаль, тоді наш старший лейтенант Сергій Топиха помер від поранень у шпиталі.

Попри надзвичайно складні умови наші миротворці якісно виконували поставлені завдання. Тільки за чотири місяці вони провели більше ніж 800 конвоїв із гуманітарним вантажем!



Від 1992 року українські миротворці входять до міжнародних місій з підтримання безпеки та миру. Впродовж цих років близько 45 тисяч військовослужбовців ЗСУ взяли участь у понад 27 міжнародних операціях по всьому світі. 55 миротворців загинуло.


Нині, в період героїчного спротиву нахабній російській агресії, наші миротворці повернулися захищати Батьківщину, укотре засвідчуючи незламність духу і глибокий патріотизм, вірність Присязі й Українському народові.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла