Війна розділила мільйони родин. День родини в Україні 2022

 

У 2022 році День родини  Україна відзначає в умовах війни, коли тисячі чоловіків  і жінок  захищають нашу державу від окупантів, а їхні сім’ї знаходяться на відстані.

День родини в Україні є відносно молодим святом і відзначається з 2012 року. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 “Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят” був підписаний 30 грудня 2011 року. Святкування цього дня має щорічний характер і встановлено на 8 липня.


«Скільки нас, українців? Зараз назву цифру, яку мало хто знає. Якщо рахувати в сім'ях, то нас – 15 мільйонів родин.

15 мільйонів чиїхось затишних маленьких всесвітів, малих батьківщин, сімейних альбомів, особливих дат.

15 мільйонів унікальних, неповторних історій любові й життя», – писала Олена Зеленська у Фейсбуці.


44%  українців були вимушені розлучитись зі своєю сім’єю через війну. Хтось тимчасово, переважно жінки та діти, рятуючись від російських ракет, «градів», «асвабадітєлєй», «русского міра» полишили свої домівки та подалися закордон. Чиїсь життя, на превеликий жаль, забрала російська зброя і рука російського окупанта.

Внаслідок повномасштабної російсько-української війни близько восьми мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами, понад шість мільйонів вимушено виїхали за кордон.

Цього року, як ніколи, ми розуміємо цінність нашої родини. Немає більшого щастя, ніж рідні люди поруч. У ці важкі дні ми підтримуємо та турбуємося одне про одного.


«Розділення з сім’єю не з власної волі – це психологічно важке випробування, особливо під час війни, яка формує невизначеність майбутнього возз’єднання родини»– кажуть соціологи. Окрім розлучень із сім’єю, багато  українців були вимушені покинути своє місце проживання. Найбільше серед таких людей жителів сходу України.




Серце українських мам закордоном розривається. Вони тужать за рідним краєм, сумують за своїми чоловіками, воліють повернутися до улюбленої роботи. Але зараз мусять дбати про безпеку своїх дітей та їхнє дитинство.  



«Всі жінки тут вимушено покинули своїх чоловіків. І це почуття, наче тебе поділили на шматочки й витягли в тебе серце. Найважче — не знати, коли ми знову зустрінемось», — зізнається Юля, яка  потрапила до Міхендорфа після 7 важких днів у дорозі, залишивши рідний Харків під звуки вибухів, додаючи, що за будь-якої нагоди вона підтримує зв’язок із чоловіком, щоб у дітей зберігалося почуття повної сім’ї.


Кажуть, коли гине людина – гине світ. Коли гине сім'я – з нею гине цілий всесвіт. Так втратив свій всесвіт – дружину й тримісячну донечку, усіх жінок родини, одесит Юрій Глодан.

Історія кожної нашої сім'ї зараз – це історія болю, тривог, надії.  Скільки їх нині розділено: хтось воює, хтось рятує. Між кимось – фронти й навіть країни.

Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) спільно з телеканалом ICTV створили проєкт «Близькі на відстані», у рамках якого розповіли, як підтримувати зв’язок з дітьми та знаходити слова підтримки.

Топ-5 порад для батьків від «Близькі на відстані»:

Частіше цікавтесь життям дитини.

Будьте щирими і чесними.

Підтримуйте відчуття єдності: розповідайте історії з власного дитинства, передавайте обійми.

Тримайте контакт: смайлики, картинки, жарти — теж спосіб спілкування.

Старайтеся попереджати, якщо не будете на зв’язку якийсь час.


    Сім'я перемагає все. Адже сім'я – це надія. А надія – це більше, ніж рідня по крові. Зараз уся країна стала однією родиною. Ті, хто прихищають, рятують і захищають, – усі ми сім'я. Отже, сьогодні наш день. Іще один день, на який ми ближчі до перемоги миру – для наших власних сімей», - зазначила дружина Президента.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла