Перша українка та друга жінка в історії, яка отримала Філдсівську премію — еквівалент Нобелівської премії

 

На Міжнародному математичному конгресі в Гельсінки українці Марині В’язовській вручили медаль Філдса. Цю медаль в науковому світі вважають еквівалентом Нобелівської премії, яку математикам не вручають.

Марина ВЁязовська отримала нагороду за розв'язок задачі з пакування куль у восьмивимірному просторі.  Це вже дев’ята її міжнародна нагорода.

Марина В'язовська народилася в Києві 2 грудня 1984 року. Вона захопилася математикою у ранньому віці.

"Мені подобалася математика ще зі шкільних років, - каже вона. - Вона завжди здавалася найбільш зрозумілим предметом. І оскільки мені це подобалося, я витрачала на це більше часу, і зрештою стала краще знати математику, ніж інші предмети. Тоді вона мені починала подобатися ще більше - і так далі".

Отримавши ступінь бакалавра Київського національного університету імені Тараса Шевченка, В'язовська переїхала до Німеччини, щоб отримати ступінь магістра в Технічному університеті Кайзерслаутерна, а потім втупила до Боннського університету, де в 2013 році отримала ступінь доктора філософії з модульних форм.

У грудні 2016 року вона пристала на пропозицію EPFL стати доценткою, і вже за рік, у віці 33 років, вона стала професоркою.

Медаль Філдса заснували у 1936 році. Вручають її двом-чотирьом лауреатам віком до 40 років за "видатні математичні досягнення ". Марина В’язовська стала другою жінкою за час існування нагороди, її удостоєною.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла