Комеда - саундтрек завдовжки в життя


Як лікар, Кшиштоф Комеда міг піклуватися про пацієнтів все своє життя, але він вважав за краще зцілювати душі за допомогою джазу. Любов до музики - до її виконання і написання - була лейтмотивом усього його трагічно короткого життя.
Кшиштоф Комеда (справжнє прізвище Trzciński) - джазовий композитор, піаніст і лікар. Народився 27 квітня 1931 року в Познані, помер 23 квітня 1969 року в Варшаві.
Кшиштоф провів своє дитинство в Познані. Його батьки не були професійними музикантами, але вони  грали на  музичних інструментах: Мечислав на скрипці, Зенобія на фортепіано. Першим учителем маленького Комеди стала мати.
У восьмирічному віці він склав іспити в Державну консерваторію в Познані. Вчителі визнавали, що у нього абсолютний слух.
У 1939 році німецька бомба впала на піаніно Блютнер, що стояло в квартирі батьків.  Кшиштоф страждає від поліомієліту, через що у нього ослаблена нога на все життя. Під час занять він бере уроки у приватних викладачів. Родина може собі це дозволити: його батько - банкір, який може отримувати гроші навіть під час війни.
Війна закінчена. Діти вільно бігають по двору, а Комеда грає Баха, Шопена і Моцарта. А  вночі він ловить іноземні радіостанції, які транслюють джазові пісні.
В одинадцятому класі він створює свою першу групу, в якій  грає на акордеоні.
У 1950 році Комеда розповідає своїм друзям, що він вважав за краще б піти в консерваторію, але його мати наполягає на тому, щоб син став лікарем. Він піддається її тиску і починає навчання в Медичному університеті в Познані. Створена в університеті вокально-інструментальна група починає йому набридати, він сумує за джазом.
Джаз офіційно заборонений, але він процвітає в квартирах і підвалах. Музичні критики називають цей період розвитку жанру "катакомбним".
У Познані Кшиштоф  зустрічає піаніста Єжи Міліан. Разом з іншими музикантами вони створили Comedy Sextet.
Випускник Комеда, починає працювати отолорингологом. Інтерес до музики зростає, є багато концертних пропозицій. Як довго він можете поєднувати гру з роботою в клініці? Доктор Trzciński втомився і вирішує кинути свою професію.
Комеда переїжджає до Кракова.
У 1962 році краківський Джаз-клуб дав йому премію «Золотий Гелікон», а читачі щомісячного журналу «Джаз» назвали його джазменом року.
Однак в Кракові все менше людей слухають джаз. Кшиштоф вирішує присвятити себе написанню музики до фільмів. Протягом 11 років він буде складати музику для 61 польських і зарубіжних фільмів.
На запрошення Романа Поланські в 1968 році Комеда відправляється в США, щоб підготувати музику для "Baby Rosemary's". Голлівуд цінує  композитора, який пише музику для багатьох фільмів.
У грудні 1968 роки з ним стався нещасний випадок, в ході якого він отримав струс мозку і впав в кому. Відомий композитор помер в Польщі 23 квітня 1969 року в віці 38 років. Він похований на Повонзкі кладовищі в Варшаві.

Слухати музику Комеди:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла