Великодні традиції різних країн
Англія
У цій країні свято Великодня важливіше, ніж Різдво.
Перед Великоднем усі школи в країні закриваються на два
тижні. Пасхальна служба закінчується опівночі. Після цього всі вітають один
одного із закінченням Великого посту і початком нового життя. Церкви
прикрашають гілками дерев з набряклими бруньками, нарцисами і крашеними яйцями.
Після пасхальної служби прийнято проводити час в колі сім’ї, їсти паску і
пригощати один одного шоколадними яйцями.
Хорватія
У Хорватії свято починається у Вербну неділю і триває
протягом Страсного тижня. Відбуваються різні ходи і постановки моментів з
Біблії.
У Вербну неділю люди плетуть вінки з квітів, пальмового
листя і гілок оливи. У центральній частині країни палять багаття.
Яйця фарбують в яскраві кольори і прикрашають воском.
Перше яйце забарвлюється в червоний колір. На яйцях малюють голубів, хрести,
квіти і пишуть побажання здоров'я і щастя. Наскільки складно прикрашені яйця,
настільки більш хорошим буде рік.
Німеччина
Крім розписних великодніх яєць, у німців є інші символи
свята. Наприклад, це великодній заєць (Osterhase), який, як вважається,
приносить дітям фарбовані яйця. Напередодні свята Воскресіння Христового заєць
ховає від дітлахів у траві, в саду, в лісі пасхальні яйця, які діти у дні свята
із завзяттям шукають.
Німці з повагою ставляться до Великоднього Зайця, адже
вони не тільки шанують традиції, але і вірять, що саме в їх країні, в районі
Нижньої Саксонії, проживає головний у світі Великодній Заєць Ханні Хазі.
Ще одним важливим елементом Великодня є вінок, що
характеризує пробудження природи, відродження нового життя. Великодній вінок у
Німеччині вивішується на вхідні двері й вікна.
Є ще один символ – пасхальне дерево, прикрашене яйцями.
А ще в Німеччині до сих пір існує старовинний звичай –
традиційна кінна хода.
Франція
Від Великого четверга і до Страсної суботи церковні дзвони
офіційно замовкають, хоча зараз цієї традиції рідко дотримуються. Легенда каже,
що церковний дзвін відправляється Папі Римському в Ватикан і повертається назад
тільки на Великдень. Дорогою з церкви пасхальні яйця ховають, а як тільки
дзвони знову залунають, діти починають їх шукати. Головною стравою на Великдень
у Франції вважається смажене курча.
До Великодня французи прикрашають свої будинки червоними
стрічками і кольоровими гірляндами. А головний символ — дзвіночок, що
символізує продовження життя і веселощів.
Ще за місяць до Великодня у всіх магазинах Франції
починається продаж шоколадних яєць, курочок, півнів і кроликів.
Італія
Великдень для італійців – одне з улюблених свят. У цей
день збираються в колі сім’ї, влаштовують пасхальний сніданок, їдять
розфарбовані яйця, сирну паску і Неаполітанський пиріг. Також на Великдень
готують смаженого молодого баранчика або козеня. Не обходиться свято і без
традиційної меси на головній площі Ватикану, яку проводить сам Папа Римський.
Іспанія
Святкування Великодня в Іспанії починається з ранкової
служби і закінчується святковою вечерею з фарбованими яйцями і пирогом. Весь
тиждень до Великодня в Іспанії проходить Семана Санта, це як у нас Страсний
тиждень. У цей час багато закладів закриті. Вулицями проходять процесії,
учасники яких одягаються в незвичайний одяг.
В Іспанії популярний Великодній хід, коли хлопчики несуть
прості пальмові гілки, а дівчатка – прикрашені солодощами. Священик повинен
благословити цих дітей.
Ірландія
У деяких областях Ірландії зберігся звичай: за два тижні
до Великодня, у Пальмову Неділю, роблять з камінчиків маленькі гнізда, куди
потім весь Страсний тиждень ховають зібрані гусячі і качині яйця.
У Великодню неділю яйця з'їдають всі разом. До речі, в
Ірландії на Великдень кількість яєць, які дорослі дарують один одному,
визначається їх статусом. Так одне яйце дарують забезпеченій людині, а чотири -
бідняку.
Яйця прийнято фарбувати в яскраві кольори і прикрашати
тематичними великодніми малюнками.
У деяких регіонах проводяться традиційні похорони
оселедця, які символізують закінчення Великого посту.
Швейцарія
У Швейцарії люди міряються силою та спритністю у
змаганні, яке місцеві жителі називають Єієртутша. Кожному учаснику дають густо
зварене яйце. Потім люди б’ють один одного гострими кінцями яєць. Той, хто
залишився неушкодженим, – переміг.
У багатьох
провінційних містечках країни збереглися свої традиції: на Великдень роздавати
всім вино, сир і хліб, прикрашати колодязі гірляндами живих квітів і писанками.
Є в Швейцарії ще одна традиція: «яєчний лижний забіг» у
Великодній понеділок. Спортсменам потрібно не просто пройти дистанцію, а й
зібрати розкидані уздовж неї крашанки.
Греція
У Греції в Страсну п’ятницю за звичаєм люди приходять до
церкви з білими свічками. Саме опівночі всі свічки, крім однієї, гасять. Ця
свічка символізує воскресіння Христа, а потім від її вогню знову запалюють інші
свічки.
Яйця на Великдень звикли фарбувати в мідний колір,
використовуючи лушпиння цибулі. А дівчата в цей день, як не дивно, ворожать на
судженого. Сплітають з пальмового листя вінки і пускають на воду.
Шотландія
Переважно шотландські великодні традиції не надто
відрізняються від звичаїв в інших частинах Великобританії. У дохристиянські
часи Пасху називали Еостра, як і богиню родючості. За давніх часів
землевласники не орали поле і не сіяли в Страсну п’ятницю.
Болгарія
Великодні традиції в Болгарії не так вже й відрізняються
від українських. На Великдень викладають велику кількість фарбованих яєць
навколо великого великоднього хліба. Як і ми, болгари “цокаються” крашанками
доти, поки на одній з них не з’явиться тріщина, і бажають при цьому один одному
успіху. Найщасливішим вважається той, у кого довше інших яйце залишиться цілим.
На Великдень в Болгарії танцюють перший хоровод після
Масниці. Хоровод буйний і веселий - він є виразом радості людей від воскресіння
природи до нового життя, їх надій, що вона щедро віддячить за їх роботу
майбутнім літом, а також вираженням віри в перемогу добра над злом.
За традицією люди виготовляють багато різних глиняних
горщиків із хорошими побажаннями та скидають їх з верхніх поверхів будинків на
знак перемоги над злом. А кожен охочий може взяти собі частинку цього горщика
додому на щастя.
Польща
У Польщі святкують Великдень два дні. За столом
збираються всією сім’єю, а трапеза починається з молитви. Великодній сніданок
складається з освяченої паски, яєць, хрону, м’яса і ковбаси. На Великдень також
прийнято пекти “баби”. “Баби” печуться з солодкого дріжджового тіста у величезних
циліндричних формах, а їх начинка може бути найрізноманітніша: від марципану до
шоколаду.
Понеділок після Пасхи в Польщі не просто пасхальний, але
й Поливаний. Цього дня найчастіше молодь організовує нещадні водні баталії. Ця
ж традиція збереглась і в Західній Україні.
Коментарі
Дописати коментар