Великодні традиції різних країн


Англія

У цій країні свято Великодня важливіше, ніж Різдво.
Перед Великоднем усі школи в країні закриваються на два тижні. Пасхальна служба закінчується опівночі. Після цього всі вітають один одного із закінченням Великого посту і початком нового життя. Церкви прикрашають гілками дерев з набряклими бруньками, нарцисами і крашеними яйцями. Після пасхальної служби прийнято проводити час в колі сім’ї, їсти паску і пригощати один одного шоколадними яйцями.
Хорватія
У Хорватії свято починається у Вербну неділю і триває протягом Страсного тижня. Відбуваються різні ходи і постановки моментів з Біблії.
У Вербну неділю люди плетуть вінки з квітів, пальмового листя і гілок оливи. У центральній частині країни палять багаття.
Яйця фарбують в яскраві кольори і прикрашають воском. Перше яйце забарвлюється в червоний колір. На яйцях малюють голубів, хрести, квіти і пишуть побажання здоров'я і щастя. Наскільки складно прикрашені яйця, настільки більш хорошим буде рік.

Німеччина
Крім розписних великодніх яєць, у німців є інші символи свята. Наприклад, це великодній заєць (Osterhase), який, як вважається, приносить дітям фарбовані яйця. Напередодні свята Воскресіння Христового заєць ховає від дітлахів у траві, в саду, в лісі пасхальні яйця, які діти у дні свята із завзяттям шукають.
Німці з повагою ставляться до Великоднього Зайця, адже вони не тільки шанують традиції, але і вірять, що саме в їх країні, в районі Нижньої Саксонії, проживає головний у світі Великодній Заєць Ханні Хазі.


Ще одним важливим елементом Великодня є вінок, що характеризує пробудження природи, відродження нового життя. Великодній вінок у Німеччині вивішується на вхідні двері й вікна.  
Є ще один символ – пасхальне дерево, прикрашене яйцями.
А ще в Німеччині до сих пір існує старовинний звичай – традиційна кінна хода.

Франція
Від Великого четверга і до Страсної суботи церковні дзвони офіційно замовкають, хоча зараз цієї традиції рідко дотримуються. Легенда каже, що церковний дзвін відправляється Папі Римському в Ватикан і повертається назад тільки на Великдень. Дорогою з церкви пасхальні яйця ховають, а як тільки дзвони знову залунають, діти починають їх шукати. Головною стравою на Великдень у Франції вважається смажене курча.
До Великодня французи прикрашають свої будинки червоними стрічками і кольоровими гірляндами. А головний символ — дзвіночок, що символізує продовження життя і веселощів.
Ще за місяць до Великодня у всіх магазинах Франції починається продаж шоколадних яєць, курочок, півнів і кроликів.

Італія

Великдень для італійців – одне з улюблених свят. У цей день збираються в колі сім’ї, влаштовують пасхальний сніданок, їдять розфарбовані яйця, сирну паску і Неаполітанський пиріг. Також на Великдень готують смаженого молодого баранчика або козеня. Не обходиться свято і без традиційної меси на головній площі Ватикану, яку проводить сам Папа Римський.

Іспанія
Святкування Великодня в Іспанії починається з ранкової служби і закінчується святковою вечерею з фарбованими яйцями і пирогом. Весь тиждень до Великодня в Іспанії проходить Семана Санта, це як у нас Страсний тиждень. У цей час багато закладів закриті. Вулицями проходять процесії, учасники яких одягаються в незвичайний одяг.
В Іспанії популярний Великодній хід, коли хлопчики несуть прості пальмові гілки, а дівчатка – прикрашені солодощами. Священик повинен благословити цих дітей.

Ірландія
У деяких областях Ірландії зберігся звичай: за два тижні до Великодня, у Пальмову Неділю, роблять з камінчиків маленькі гнізда, куди потім весь Страсний тиждень ховають зібрані гусячі і качині яйця.
У Великодню неділю яйця з'їдають всі разом. До речі, в Ірландії на Великдень кількість яєць, які дорослі дарують один одному, визначається їх статусом. Так одне яйце дарують забезпеченій людині, а чотири - бідняку.
Яйця прийнято фарбувати в яскраві кольори і прикрашати тематичними великодніми малюнками.
У деяких регіонах проводяться традиційні похорони оселедця, які символізують закінчення Великого посту.

Швейцарія

У Швейцарії люди міряються силою та спритністю у змаганні, яке місцеві жителі називають Єієртутша. Кожному учаснику дають густо зварене яйце. Потім люди б’ють один одного гострими кінцями яєць. Той, хто залишився неушкодженим, – переміг.
  У багатьох провінційних містечках країни збереглися свої традиції: на Великдень роздавати всім вино, сир і хліб, прикрашати колодязі гірляндами живих квітів і писанками.
Є в Швейцарії ще одна традиція: «яєчний лижний забіг» у Великодній понеділок. Спортсменам потрібно не просто пройти дистанцію, а й зібрати розкидані уздовж неї крашанки.

Греція

У Греції в Страсну п’ятницю за звичаєм люди приходять до церкви з білими свічками. Саме опівночі всі свічки, крім однієї, гасять. Ця свічка символізує воскресіння Христа, а потім від її вогню знову запалюють інші свічки.
Яйця на Великдень звикли фарбувати в мідний колір, використовуючи лушпиння цибулі. А дівчата в цей день, як не дивно, ворожать на судженого. Сплітають з пальмового листя вінки і пускають на воду.

Шотландія
Переважно шотландські великодні традиції не надто відрізняються від звичаїв в інших частинах Великобританії. У дохристиянські часи Пасху називали Еостра, як і богиню родючості. За давніх часів землевласники не орали поле і не сіяли в Страсну п’ятницю.

Болгарія
Великодні традиції в Болгарії не так вже й відрізняються від українських. На Великдень викладають велику кількість фарбованих яєць навколо великого великоднього хліба. Як і ми, болгари “цокаються” крашанками доти, поки на одній з них не з’явиться тріщина, і бажають при цьому один одному успіху. Найщасливішим вважається той, у кого довше інших яйце залишиться цілим.
На Великдень в Болгарії танцюють перший хоровод після Масниці. Хоровод буйний і веселий - він є виразом радості людей від воскресіння природи до нового життя, їх надій, що вона щедро віддячить за їх роботу майбутнім літом, а також вираженням віри в перемогу добра над злом.
За традицією люди виготовляють багато різних глиняних горщиків із хорошими побажаннями та скидають їх з верхніх поверхів будинків на знак перемоги над злом. А кожен охочий може взяти собі частинку цього горщика додому на щастя.

Польща
У Польщі святкують Великдень два дні. За столом збираються всією сім’єю, а трапеза починається з молитви. Великодній сніданок складається з освяченої паски, яєць, хрону, м’яса і ковбаси. На Великдень також прийнято пекти “баби”. “Баби” печуться з солодкого дріжджового тіста у величезних циліндричних формах, а їх начинка може бути найрізноманітніша: від марципану до шоколаду.
Понеділок після Пасхи в Польщі не просто пасхальний, але й Поливаний. Цього дня найчастіше молодь організовує нещадні водні баталії. Ця ж традиція збереглась і в Західній Україні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла