Школа Іспанії: система, весела фізкультура та літаючі олівці


Шкіл в Іспанії  три види: публіко (громадські), консертат ( напівприватні, які коштують 150 євро на місяць) і приватні.
«Перший дзвоник» школярі святкують не 1-го вересня, а 12-го. Діти збираються у дворі школи, підіймаються до класів, і все як зазвичай - заняття з 9-ї до 13-ї. Потім перерва на сієсту - це пообідній короткий відпочинок, який є традиційним в країнах зі спекотним кліматом.  Навчаються діти до 20 червня, проте останні тижні навчання проходять у форматі табору.
Форма
Форми  немає. Є спортивна форма з емблемою навчального закладу, яку також обов’язково одягають на екскурсії. У школу ж діти вдягаються приблизно однаково: майка, джинси та кросівки.
 Мова
В школі розмовляють трьома мовами: каталонська, англійська та іспанська.
Уроки
Багато предметів об’єднані, окремих - дуже мало. Уроки в молодших класах взагалі без перерв. Предмети варіюються: читання, малювання, спорт і так далі. Є велика перерва для відпочинку - 30 хв. Усі діти виходять на прогулянку.
 А щодо обладнання - щотридні в класі змінюють положення парт. Сьогодні вони дивляться на південь, завтра вчительський стіл перемістився на північ і так далі. Це без виключення стосується усіх класів - молодших і старших.
Математика:
Вчитель пояснює нову тему, в той час як діти ведуть конспекти. Особливість в тому, що конспект - це їх власне поле для творчості. Окрім банального записування в зошитах, школярі можуть малювати, карлякати тощо. Це їх власна справа.
Дуже часто викладач сидить на парті, коли щось пояснює. У нас же явно такого ви ніколи не побачите, бо викладач - то “посада серйозна”. Більше того, викладачі жартівливо можуть кинути олівець в учнів, які не слухають. Навіть діти кажуть, що це всього лиш жарт, а після уроків приносять учителю олівці.
 Inventem: це урок-ф’южин фізики, хімії та мистецтва.
MEDI: поєднання історії, природознавства та суспільствознавства.

Фізкультура:
В Іспанії всі люблять спорт, і уроки фізкультури тут незвичайні. Триває урок дві години. Перша година - усі грають у гру, яку вигадує викладач, друга - заняття на тренажерах. Є заняття і в басейнах. В молодших класах на фізкультурі часом бувають заняття танцями.
Садівництво:
Біля школи є багато грядок, де діти висаджують квіти і доглядають їх. Більше того, першокласникам розповідають, як можна використовувати виноград і як створювати вино.
 Канікули
 Основні канікули - різдвяні (з 23 грудня по 8 січня) і великодні (з 8 по 17 квітня). Взагалі свят і вихідних дуже багато, бо іспанці люблять відпочивати.  


 Дисципліна
Домашніх завдань взагалі немає. До речі, оцінок теж, їх ставлять тільки за контрольні роботи. Щоденники тут саме для щоденного нотування. У щоденниках батьків розписуватися не просять, але на листках з контрольними тестами підпис ставити потрібно.
Найголовніша відмінність у тому, що навчання в школі побудовано так, що це потрібно саме учню, а не вчителю! Ніхто нічого не вимагає і не просить, це твоє бажання і робота на майбутнє. Не важливо, як все записано в твоєму зошиті або в якому одязі ти ходиш до школи. Адже головне не форма, а зміст!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла