Великоднє дерево Фолькера Крафта


Щороку, напередодні Великодня, починаючи з 1965 року,
одну з яблунь міста Заальфельд (Німеччина) родина Крафтів прикрашає подібно різдвяній ялинці. Щоправда, основним декором слугують пасхальні крашанки та писанки, яких сьогодні на дереві налічується понад 10 000.


Ідея прикрашати дерево належить голові сімейства — Фолькеру Крафту. Задум виник, коли він ще був школярем, у 1945.
Та для його реалізації Фолькеру знадобилося близько 20 років.
У 1965 році юнак з молодою дружиною прикрасили перше великоднє дерево — молоду, щойно посаджену яблуню. Тоді в колекції родини Крафт було всього 18 великодніх яєць.



1994 рік, на дереві близько 500 писанок

Однак справжній колекціонер ніколи не зупиняється на досягнутому. Сьогодні Крафту – 81 рік , а в його колекції — понад 10 000 крашанок. Всі вони використовуються для прикраси великоднього дерева — адже і яблуня за цей час встигла вирости. Щось Фолькер купував сам, щось дарували друзі та родичі.


Згодом до традиційного сімейного ритуалу стали долучатися й городяни. великоднім деревом зацікавилися газети та телебачення, і поступово пану Крафту стали надходити крашанки з інших міст і навіть країн.

Колекція німця постійно поповнюється. Перш за все оновлюють ті крашанки, які зіпсував вітер. По-друге, щорічно їх виготовляють як сувеніри для гостей міста та «великодніх» туристів.


Відвідування пасхального дерева безкоштовно. Крім споглядання диво-дерева і його фотографування, кожен охочий може взяти участь і в оздобленні яблуні.

Хобі батька вплинуло на кар'єру його дочки. Жінка отримала спеціальну художню освіту і тепер професійно займається оформленням яєць.

Яблуневе дерево щовесни підстригають і надають форму. Милуватися цією пам'яткою сім'ї Крафт можна щорічно за 2-3 тижні до католицького Великодня і тиждень-два після нього, все залежить від погодних умов.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла