Традиції Великодня в Словаччині: Зелений четвер і Велика п'ятниця


Святий тиждень (словацькою. Svätý týždeň), завершує період сорокаденного посту. У Словаччині з цього приводу сформувалися особливі, незвичайні традиції.

Зелений четвер
Його назву словаки запозичили у німців. У цей день дзвони католицьких церков дзвонять в останній раз перед Великою ніччю. За традицією, щоб залишатися весь рік здоровими, в Зелений четвер люди вживають рослинну їжу зеленого кольору, таку як огірки або капуста. У цей день господаркам належить з самого ранку підмітати житло і виносити пил на перехрестя. У Zelený štvrtok категорично забороняється сперечатися і позичати гроші.

Велика п'ятниця
Страсна п'ятниця - час розп'яття Ісуса Христа. За народними повір'ями, в цей день відбувалися чудеса: гори відкривали свої скарби, які, однак, не можна було брати з собою під страхом опинитися зачарованим. Забороняються будь-які роботи на землі, так як вона «просякнута кров'ю Христа», дотримується суворий піст.
Традиційно хлопчики відправлялися до струмка і намагалися схопити з дня камінчики. Потім вони кидали ці камені лівою рукою за голову, щоб не бути схильними до зубного болю. Виробники тканини виготовляли «страсні нитки» (pašiové nite). Зшита з такого матеріалу сорочка, говорили в давнину, рятувала від блискавки.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла