30 квітня – Міжнародний день джазу


День був проголошений на Генеральній конференції ЮНЕСКО в листопаді 2011 року. Перший щорічний Міжнародний день джазу у Парижі відкрили Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова і посол доброї волі ЮНЕСКО Хербі Хенкок.
Свято, запроваджене організацією ЮНЕСКО, демонструє джаз як силу, що об’єднує людей та сприяє розширенню контактів між ними.



Відзначають цей день з багатьох причин. ЮНЕСКО вважає, що джаз – це символ єдності та миру, який знищує кордони між людьми, сприяє гендерній рівності, міжкультурному діалогу та творчому самовираженню.
Основне завдання Міжнародного дня джазу – інформування людей про цей стиль музики, просування інтелектуальної місії джазу та культивування співпраці між урядами різних країн у сфері культури і мистецтва.
Джаз - один із легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко з афро-американської народної музики і блюзу. З’явився десь у 1910-ті роки, ймовірно в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США), досяг свого феєричного розквіту вже через пару десятиліть.
Це був не просто синтез європейської та африканської культури, що отримав згодом повсюдне поширення. Джаз став як новітнім фундаментом для розвитку різних музичних напрямків, так і був цілком самостійним і самодостатнім стилем музичного мистецтва.



Пропонуємо вам джазові композиції для прослуховування:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла