Великдень у Швеції


У багатьох країнах Великдень - виключно релігійне свято, але тут він став абсолютно світським. За статистикою, шведи не часто бувають в церкві. І навіть якщо на Великдень число прихожан на службах трохи збільшується, більшість все ж святкує вдома з сім'єю та родичами.
Багато традицій, пов'язані з Великоднем, мають релігійне походження, але шведи не надто про це замислюються.
Вони їдять яйця, тому що робили це завжди, а не тому, що закінчився піст. Яйця - це улюблений гарнір до маринованого оселедця, головного блюда пасхального столу. Всюди березові гілочки, прикрашені яскравим різнобарвним пір'ям. Але мало хто пов'язує їх зі стражданнями Христа.



У шведського Великодня є власні ритуали
Діти вбираються великодніми відьмами: надягають довгі спідниці, старомодні кофти, фартухи, різнокольорові хустки, фарбують щоки червоним і малюють веснянки.
Вони ходять по домівках і дарують сусідам саморобні великодні листівки. Натомість отримують цукерки - їх, звичайно, вистачає ненадовго. Але діти знають, що попереду їх чекають ще бутафорські крашанки, наповнені солодощами. Більш винахідливі батьки влаштовують пошук скарбів: діти самі повинні шукати яйця, слідуючи підказкам і відгадуючи загадки.

Традиційний великодній обід зазвичай складається з маринованого оселедця різних сортів, копченого лосося і «Спокуси Янсона» - запіканки з картоплі, цибулі, маринованих анчоусів і з вершками. Все це - на традиційному шведському столі, навколо якого не сідають, а підходять і вибирають страву на свій смак. На вечерю, як правило, їдять смажену баранину, наприклад, з картопляним гратеном і спаржею.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла