Великдень у Швеції
У багатьох країнах Великдень - виключно релігійне свято,
але тут він став абсолютно світським. За статистикою, шведи не часто бувають в
церкві. І навіть якщо на Великдень число прихожан на службах трохи
збільшується, більшість все ж святкує вдома з сім'єю та родичами.
Багато традицій, пов'язані з Великоднем, мають релігійне
походження, але шведи не надто про це замислюються.
Вони їдять яйця, тому що робили це завжди, а не тому, що
закінчився піст. Яйця - це улюблений гарнір до маринованого оселедця, головного
блюда пасхального столу. Всюди березові гілочки, прикрашені яскравим
різнобарвним пір'ям. Але мало хто пов'язує їх зі стражданнями Христа.
У шведського Великодня є власні ритуали
Діти вбираються великодніми відьмами: надягають довгі
спідниці, старомодні кофти, фартухи, різнокольорові хустки, фарбують щоки
червоним і малюють веснянки.
Вони ходять по домівках і дарують сусідам саморобні
великодні листівки. Натомість отримують цукерки - їх, звичайно, вистачає
ненадовго. Але діти знають, що попереду їх чекають ще бутафорські крашанки,
наповнені солодощами. Більш винахідливі батьки влаштовують пошук скарбів: діти
самі повинні шукати яйця, слідуючи підказкам і відгадуючи загадки.
Традиційний великодній обід зазвичай складається з маринованого
оселедця різних сортів, копченого лосося і «Спокуси Янсона» - запіканки з
картоплі, цибулі, маринованих анчоусів і з вершками. Все це - на традиційному
шведському столі, навколо якого не сідають, а підходять і вибирають страву на
свій смак. На вечерю, як правило, їдять смажену баранину, наприклад, з
картопляним гратеном і спаржею.
Коментарі
Дописати коментар