Літературна премія Європейського Союзу 2021 року оголосила короткий список фіналістів

 

Короткий список фіналістів Літературної премії Європейського Союзу 2021 року оприлюднили на офіційному сайті нагороди.

 https://www.euprizeliterature.eu

До нього ввійшло 55 позицій із 14 країн. Переможця оголосять 18 травня. України у цьогорічному списку немає.

Шортлист сформували такі країни: Албанія, Вірменія, Чехія, Швеція, Ісландія (по 5 фіналістів), Болгарія, Латвія, Португалія, Сербія, Словенія (по 4 фіналіста), Нідерланди, Туніс (по 3 фіналіста), Мальта, Молдова (по 2 фіналіста).

Цьогорічний фокус премії    це переважно письменники із-поза Союзу, що відповідає місії нагороди: репрезентація різноманіття досвідів у сучасній літературі Європи, а також  забезпечення циркуляції текстів різними державами та мовами.

Літературна премія Європейського Союзу (European Union Prize for Literature) заснована у 2009 році, фінансується Культурною програмою Європейського Союзу та координується Консорціумом, обраним Комісією. До складу Консорціуму входить Європейська федерація книгопродавців, Ради європейських письменників та Федерації європейських видавців.

Щороку до участі у премії обирають від 11 до 15 країн, для кожної з яких призначають національне журі, що потім обирає переможця своєї країни.  Після трьох років ротації охоплюють всі країни. До країн, які мають право на включення належать: держави Європейського Союзу, країни ЄЕП Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн, держави-кандидатки на вступ до ЄС.

Всього премія охоплює 41 державу. За 12 років існування нагороди її здобуло 135 авторів. Наразі кожен переможець отримує 5000 євро та підтримку, спрямовану на переклад та промоцію його твору.

Нагадаємо, що у 2019 році переможницею літературної премії Європейського Союзу стала Гаська Шиян за роман «За спиною». У ньому йдеться про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцеві прийшла повістка в армію. Війна підштовхне героїню до переоцінки власних цінностей та ухвалення непростих рішень.

 

 

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла