Вінегрет або Сальмагунди? Де вперше почали готувати вінегрет

 

Цей салат має цікаву історію походження, а його популярність поширюється на чималу кількість країн. Попри велику популярність на пострадянському просторі цей салат має скандинавське походження, яке овіяно міфами і як завжди не має чіткої історії.


Історикам важко точно вказати країну походження вінегрету, але є припущення, що батьківщиною цього овочевого салату може бути Німеччина або Скандинавія. Точніше ніхто не береться сказати, але вірогідно відомо, що вже у 1845 році в Англійській кухонній книзі був рецепт шведського салату з оселедцем.

Він до болю нагадує сучасний рецепт вінегрету, навіть, скоріше, оселедець під шубою. У його складі були відварені овочі - картопля і буряк, овочі, терте яблуко, яєчний білок, і, звичайно ж, оселедець. А заправкою служив мікс з олій, розтертого жовтка, сметани і оцту.

Як бачимо, жодних квашених огірків чи капусти. Саме таким був оригінальний вінегрет. Що ж дало таку назву цьому салату? Звісно ж, заправка.


Походження слова «Вінегрет»  французьке - «vinaigrette», де «vin» - вино, а «aigre» - кислий, разом «vinaigre» - соус з оцту. Взагалі споконвічне французьке слово означало приготування заправки на основі винного оцту і оливкової олії. На Заході вона використовувалася для заправки зелених салатів. У французьких ресторанах ви зможете зустріти такий салат, тільки під назвою «salad russe», що у французів має значення плутанини, мішанини.

В Україні цей салат також прижився, правда, без оселедця. Аби страва з буряків, картоплі, моркви та цибулі була поживнішою - українці почали додавати до неї квашені продукти, яких завжди було достатньо, та квасолю.

Слід зазначити, що українцям взагалі не були притаманні салати, тому мало хто називав страву саме так. З часом ця страва стала у нас популярною, особливо під час посту.  


Цікаво, що в англійській кухонної книзі 1845 також виявлений салат, схожий на вінегрет, який називався «шведський оселедцевий салат». Крім всіх інгредієнтів вінегрету, туди додавали терте яблуко.

Найцікавіше, що якщо до нас зі Скандинавії прийшов сам вінегрет, а назва має французьке походження, то до Англії такий же салат, виявляється, прийшов зі Швеції.


У Франції, наприклад, схожий на наш салат з'явився ще у XVII столітті. А почали готувати його не хто-небудь, а пірати і мисливці. А виною всьому - цинга. Овочі з гострою приправою вносили деяку різноманітність в раціон із сушених і копчених продуктів, якими харчувалися пірати, і непогано запобігали цій хворобі.

Використовували  будь-яке м'ясо (черепашаче, качине або голубине), потім маринували його в оцті або у вині, додавали спеції, також могли додати рибу, потім все перетворювалося на мішанину, додавалися зелень і овочі, називався такий салат «Сальмагунди». Таким чином, сам вінегрет, походження слова і те, що його заправляють оцтом, бере початок у Франції і Скандинавії, але салат насправді можна назвати світовим. Вся справа в простоті компонентів і наявності таких майже у всіх європейських країнах.

 

Вінегрет: Як приготувати салат

Традиційно вінегрет готується з варених (картопля, буряк, морква, квасоля), сирих (цибуля і петрушка) і маринованих чи солених (огірки, капуста) овочів.

Овочі для салату потрібно нарізати дрібними кубиками, а зазвичай сам салат заправляють олією. Проте із заправкою можна пофантазувати, додавши до олії трохи лимонного соку, оцту та гірчиці.

Інгредієнти для салату:

овочі

картопля – 6 штук

буряк – 3 штуки

морква – 2 штуки

цибуля зелена чи біла, або червона – 1 штука або 1 пучок

квасоля варена – 1 стакан

солені огірки – 4 штуки

квашена капуста та зелень – до смаку

Порада. Краще за все овочі, окрім цибулі, квасолі та огірків із капустою, запікати у духовці. Там смак буде виразнішим.

Складові соусу:

Рослинна олія – 70 мл

Оливкова олія extra virgin – 70 мл

Діжонська гірчиця – 1 столова ложка

Білий винний оцет  – 1 столова ложка

Сіль та мелений чорний перець до смаку

Приготування соусу:

Збиваємо блендером гірчицю з оцтом, сіллю та перцем. Тоненькою цівкою вливаємо два види олії, змішаних заздалегідь. Збиваємо, доки не отримаємо однорідну консистенцію. Готово!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла