Прості правила для здоров’я ваших очей

 

7 квітня, щорічно відзначають Всесвітній день здоров'я, починаючи з 1950 року, саме тоді було засновано Всесвітню організацію охорони здоров'я в рамках ООН (ВООЗ). Мета святкування — підкреслити важливість здоров'я кожної людини і людства в цілому.

Нинішній рік оголошений Міжнародним роком медико-санітарних і соціальних працівників на знак поваги і вдячності працівникам медичної та соціальної сфер за їх наполегливу самовіддану працю в боротьбі з пандемією COVID-19. У цьому році ВООЗ проведе кампанію під гаслом «Захищати. Допомагати. Об'єднувати зусилля».

Всесвітній день здоров'я – це підказка та заклик підтримувати активний спосіб життя, щоб залишатися здоровим і запобігати хворобам.


В умовах карантину ми стали менше рухатися і більше проводити часу перед екранами гаджетів. Усе це погано позначається на здоров'ї наших очей. Але насамперед небезпечним є для дітей.

Ось п'ять простих правил, які допоможуть зберегти зір.

Правило 20-20-20


Дуже важливо навчитися розслабляти м'язи очей, зробити це досить просто. Все що треба, це кожні 20 хвилин дивитися протягом 20 секунд на предмет, який перебуває на відстані 20 метрів.

Ця вправа захищає ваші очі від перенапруження.

Пандемія підвищила навантаження на наші очі. Раніше дорога на роботу та з неї, а також прогулянка до школи і назад дозволяли нашим очам розслабитися. Ми цього навіть не помічали.

А тепер у мільйонів людей такої перерви немає.


Коли ми фокусуємося на близькому об'єкті, як-от екран, крихітні м'язи всередині очей, так звані циліарні м'язи - скорочуються. Скорочення змінює форму лінз усередині очей, фокусуючи зображення на сітківці.

Ці та інші м'язи, які тримають очі в одному напрямку, потребують перерви.

Моргайте


«Повіки працюють як склоочисники». Вони очищають пил і бруд та промивають поверхню ока слізною рідиною. Моргання також очищує застій рідини та загострює зір, підтримуючи рогівку або поверхневий шар ока вологими.

Проблема у тому, що коли ми читаємо з екрана, ми моргаємо рідше. Деякі дослідники також припускають, що дивлячись в екран, ми моргаємо не повністю, тобто наші верхні та нижні повіки не з'єднуються до кінця. Це спричинює свербіння, сухість та схильність до інфекцій. Тож час від часу відвертайтеся від екрана, повністю заплющивши очі.

Розташування екрана

Експерти радять встановити екран приблизно на відстані витягнутої руки або від 40 до 75 см від обличчя.

Якщо екран розташований надто близько, ви ризикуєте постійно перевантажувати очні м'язи. Якщо він - надто далеко, ви напружуєтесь, щоби роздивитися дрібні деталі.

Можна використовувати зовнішню клавіатуру, щоби встановити правильну відстань.

Зовнішній монітор - це також вихід.

Треба розташувати екран так, щоб він стояв боком до вікна або іншого джерела світла. Таким чином ви зможете мінімізувати відблиски або віддзеркалення сонячного світла на екрані.

Екрани комп'ютерів слід встановлювати на рівні очей або трохи нижче.  Коли постійно дивитись вгору, в очах може з'явитися сухість та інші симптоми втоми.

Це також може спричинити проблеми з плечима і шиєю.

 Розмір шрифту

Ідеального розміру, який підходить усім, немає.

Ви повинні знайти найзручніший розмір шрифту саме для вас.

 Не можна довго працювати на смартфоні або планшеті, тому що текст в них надто дрібний.

Важливо, щоби яскравість екрану відповідала рівню навколишнього світла. Уникайте роботи у темній кімнаті з яскравим екраном.

Експерти кажуть, що темний текст на світлому фоні, як правило, кращий для очей, ніж світлий текст на темному тлі.

 На свіже повітря


Регулярні перерви від екрана є вкрай важливими.

Це дає вашим очам можливість подивитися вдалину і поморгати.

Регулярні короткі перерви корисніші, ніж кілька довгих.

Прогулянка під час перерви - чудовий спосіб зняти напругу з очей. Вона й в цілому покращує ваш фізичний та психічний стан.

Будьте здорові, зберігайте спокій і піклуйтеся про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких кожного дня, адже це запорука щасливого життя!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла