Маленька фея з краю болота та вереску. 205 років від дня народження Шарлотти Бронте

 

Вічне питання «чи легко бути жінкою»? Як це бути жінкою-письменницею у ХІХ сторіччі, коли література – чоловіча справа? А ти поруч з Діккенсом і Теккереєм  у «блискучій плеяді» англійських романістів.

Шарлотта Бронте народилася 21 квітня 1816 року. Батько письменниці був сином бідного ірландського фермера, але змалечку був дуже охочий до наук, весь вільний час він читав, сам одержав знання та зміг вступити до університету. Після закінчення навчання, він був призначений пастором. У Шарлотти було 4 сестри та брат, мати рано померла. Діти були тихі й дуже дружні. Батько Бронте надавав дітям повну свободу, виписував і купував книжки й газети, обговорював у родині всі новини, діти знали про життя країни, політичні події, новинки літератури.


Стихією, в якій жила вся родина, була література. Шарлотта успадкувала від батька і діда любов до слова. Дівчина вдалася до письменництва дуже рано. Вона створила своєрідну гру: вигадала країну, «розташувала» її у Західній Африці, почала складати історію та бурхливі політичні події. І все це було записано мікроскопічними літерами у маленьких кишенькових книжечках, які Шарлотта створювала.


Письменниця дуже любила сувору північну красу рідного краю: болота, пустощі, порослі вереском.

У 15 років дівчина вступає до школи. Подруги згадували: «Шарлотта була дуже маленькою (145см. зріст) та відчайдушно сором’язливою, фізична слабкою, зовнішня незграбною. Поступово вона стає улюбленицею школи. Бронте давно вже знала вірші та читала їх напам’ять, називала авторів та назви поем, які загадували вчити, захоплювалася Шекспіром і Байроном, гарно малювала і багато знала про різні відомі картини художників».

Шарлотта пише вірші та надсилає їх відомому поету. Той визнає, що авторка володіє «легким і вільним віршем», але радить облишити їй навіть мрії про творчість, бо «література не може бути справою для жінки.

Декілька років Бронте вчителює, служить гувернанткою в багатих родинах, живе у Брюсселі, де вивчає французьку і німецьку мови. Разом з сестрами за власні кошти вона видає маленьку книжечку віршів (165 сторінок). Збірка не принесла ані слави, ані грошей. Проте письменниця не залишає занять літературою.

У 1847 році був надрукований роман «Джейн Ейр», який дуже сподобався і видавцю і читачам. Книга оповідає про непросту долю дівчини-сироти із сильним характером.   Незвичайний успіх роману в тому, що письменниця-жінка, англійка, вперше так відкрито пише про кохання та пристрасть.


Шарлотта Бронте отримала матеріальну незалежність та славу. За рік померли її брат та сестри, також відомі письменниці, вона залишається з хворим батьком. Бронте дуже сумує, але на допомогу батьку-пастору прибуває молодий помічник Артур Белл Ніколлс, з яким Шарлотта невдовзі одружилась. Проте щастя було недовгим: погіршилося здоровя і у 1855 році письменниця померла.


Творчий доробок Шарлотти Бронте невеликий: вірші та романи «Шерлі», «Вчитель» «Джейн Ейр», «Вілльєтт», незакінчений «Емма».

Серед українських читачів письменниця знайшла численних прихильників свого таланту. Вперше переклад роману «Джен Ейр» було здійснено і надруковано у 1939 році у Львові під назвою «Ідеалістка». Романи Шарлотти Бронте видаються та користуються попитом в Україні і зараз.

Минуло вже багато часу, як не стало письменниці, змінився світ та література, але коли ми беремо з полиці «Джен Ейр», нас захоплює вир подій і пригод та веде за собою невгасима віра Шарлотти Бронте у всепереможну силу добра, людяності та справедливості.

«Я маю таку саму душу, як і ви…і безумовно таке саме серце!» (Шарлотта Бронте)




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла