Нарцис - символ пам'яті про повстання у Варшавському гетто

 

Щороку 19-го квітня на вулицях Варшави в пам'ять про повстання в гетто з'являються тисячі нарцисів. Правда, зроблені ці квіти з паперу, і цвітуть вони не на землі, а на одязі перехожих.

На думку істориків-дослідників, це було «повстання гідності». Й цього дня на згадку про героїв Варшавського гетто на вулицях Варшави, інших польських міст роздають квіти. Й не лише польська столиця вшановує пам’ять героїв повстання у Варшавському гетто, що розпочало 19 квітня 1943 року.

Це було перше міське повстання в окупованій нацистами Європі. Майже місяць мешканці гетто боролися проти німецьких військ. Причиною повстання стало рішення німецької адміністрації ліквідувати гетто. І хоч повстанці знали, що приречені на поразку, вони все ж  боролися за свою гідність.

Пропорції сил були безнадійними для єврейських повстанців – їх було усього кілька сотень, а німців – понад дві сотні вояків щодня. До того ж, вони мали техніку, зброю, а мешканці гетто – лише каміння та коктейлі Молотова. Якщо зброя у гетто й була, її було замало для всіх.


На знак пам’яті про подвиг та трагедію єврейського народу цього дня волонтери роздають перехожим нарциси. 

Цю традицію започаткував свого часу Марк Ейдельман, останній лідер повстання, який пережив війну, автор численних текстів про Голокост та Варшавське гетто.

Під час придушення повстання загинули майже сім тисяч євреїв, понад 50 тисяч пізніше були депортовані до концтаборів. Сьогодні іменами лідерів повстання названі вулиці в центрі Варшави.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла