Літературна премія Європейського Союзу: що це таке і як відбувається її присудження?

 

European Union Prize for Literature – щорічна нагорода, покликана сприяти популяризації та міжнародній промоції творчості ще не надто відомих, але талановитих авторів художньої прози з різних європейських країн. Премія фінансується Європейською комісією в рамках програми “Креативна Європа”.

Автори-переможці (по одному від кожної країни-учасниці програми “Креативна Європа”, запрошеної до участі у премії конкретного року) отримують грошову винагороду в розмірі 5000 євро, а також підтримку з боку «Креативної Європи», спрямовану на переклад та міжнародну промоцію їхніх творів (наприклад, ґрантові заявки на підпрограму підтримки перекладів “Креативної Європи” вважаються пріоритетними, якщо в них включені твори авторів-переможців).

 

Організаційна структура

Організаційний комітет Премії – це так званий Консорціум, до складу якого входять представники трьох організацій: Європейської та міжнародної федерації книгорозповсюджувачів (EIBF), Європейської ради письменників (EWC) та Федерації європейських видавців (FEP).

Консорціум координує роботу національних журі, що представляють країни-учасниці.

Кожне національне журі складається з 3-5 осіб, які мають представляти творчі середовища, книговидавничу сферу, літературну критику та мас-медіа.

Консорціум задля дотримання об’єктивності залишає за собою право призначати двох (із трьох чи більше) членів кожного національного журі.

Крім того, кожна з організацій-співзасновників виконує функцію консультанта-супервізора для частини національних журі (для України це – Європейська та міжнародна федерація книгорозповсюджувачів).

Процедура присудження Премії

Перший етап: робота національних журі над формуванням короткого списку авторів.

Короткий список має містити від 2 до 5 номінантів. Кожен автор чи авторка номінується за конкретну книжку художньої прози. Національні короткі списки будуть публічно оголошуватися оргкомітетом Премії на сайті та в соцмережах, і вони стануть відомі вже у квітні.

Зголошення на премію самими авторами чи їх номінування іншими особами чи організаціями неможливе. Формування списку номінантів – це виключна прерогатива національного журі.

Другий етап: визначення національним журі автора-переможця від його країни.

Критерії номінування авторів:

Автор-номінант має бути громадянином держави, яка його номінує.

Номінований твір має бути написаний державною мовою країни, громадянином якої є автор.

Номінований твір має бути книжкою художньої прози – романом або збіркою оповідань.

Номінований твір повинен бути найновішою опублікованою книжкою автора на момент номінування, до того ж з часу її публікації до моменту присудження нагороди має минути не більше, ніж 18 місяців.

Номінований письменник має бути автором не менше 2-х, але не більше 4 книг художньої прози, опублікованих мовою оригіналу.

Твори номінованого автора мають бути перекладені не більше, ніж 4 іноземними мовами (ця цифра може бути переглянута, зважаючи на конкретні обставини).

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла