Всесвітній день настільного тенісу

Настільний теніс - дуже популярний вид спорту. За останніми даними тенісом займаються жителі кожного з заселених континентів нашої планети. Не дивлячись на те, що свято було засноване тільки в 2015 році, вже понад 200 країн входять в міжнародну корпорацію з гри в настільний теніс.

Всесвітній день настільного тенісу — відзначають 6 квітня. Запатентувала дане свято Всесвітня організація настільного тенісу з метою довести користь даного виду спорту.

Вперше святкування відбулося в 2015 році. У перший рік до святкування приєдналися понад 50 країн з Північної і Південної Америки, Європи, Азії.

Святкування було призначене на 6 квітня, оскільки саме в цей день проводиться Міжнародний день спорту. Девізом свята стали слова, що означають доступність тенісу для кожної людини, незалежно від її раси, росту, ваги, навичок, соціального і економічного становища.

Всі спортсмени, любителі і бажаючі навчитися даному виду спорту збираються на відкритих майданчиках, де розміщуються столи для настільного тенісу. За традицією на таких заходах проходять майстер-класи, турніри, показові виступи спортсменів, вечірки.

Більшість відомих спортсменів підтримують такі акції і здійснюють благодійні матчі, кошти з яких відправляються на відкриття нових ігрових майданчиків та допомогу дітям з обмеженими можливостями.

Батьківщиною настільного тенісу офіційно вважається Англія, хоча витоки її можна шукати і в Європі, і в Східній Азії.  

У XVI столітті в Англії і Франції виникла цікава гра без визначених правил. Грали м'ячем з пір'їнами. Згодом з'явився гумовий м'яч, грали ракетками, схожими на ті, що застосовують у великому тенісі.

Перші документи про правила гри були надруковані в каталогах в 1834 р. Ф. Айерс (F. Ayers) в Лондоні під назвою Miniature Indoor Lawn Tennis Game.

Вважається, що своїм народженням настільний теніс зобов’язаний дощовій англійській погоді. На мокрих галявинах не можливо було грати в теніс, і гру перенесли в приміщення.

Грали на підлозі. Пізніше з'явилася гра на столах. Простий інвентар, а головне невеликі розміри майданчика дозволяли грати де завгодно. Тоді не було визначених правил. М'ячі робилися з ниток, книги, розставлені на столі, були сіткою, а шматки товстого картону були ракетками. 

Довгий час гра існувала тільки як засіб для проведення вільного часу й активного відпочинку.

Поширювалася ця гра навіть морським шляхом. Так, англійські моряки, перебуваючи на вимушеному відпочинку в одному з портів Німеччини, влаштували пінг-понговий чемпіонат. Місцева молодь з цікавістю спостерігала за грою, і не встигло іноземне судно дати прощальний гудок, як у порту вже розпочалися змагання з настільного тенісу.

Перші правила гри були створені в Англії.  Своєрідною була форма учасників: жінки в довгих вечірніх сукнях, чоловіки в смокінгах.

Наприкінці вісімдесятих років XIX століття гра стала популярною завдяки конкуренції серед виробників інвентарю.

М'ячі виготовляли з гуми або пробки, їх часто зашивали в тканину. Ракетки не були стандартизовані.

Безсумнівно, головним удосконаленням був порожній м'яч.

Ось одна з версій його виникнення. У 1900 році гравець по імені Джеймс Гібб в Америці натрапив на маленькі порожні кольорові кульки — дитячі іграшки. Після повернення до Англії він спробував подібну порожню кульку на столі і зрозумів, що вона має величезну перевагу перед цільною.

Назва «пінг-понг» була зареєстрована у 1901 році Джоном Джаквесом і продана братам Паркер. Вона утворилась зі сполучення двох звуків: Пінг — звук м'яча, коли він вдаряється в ракетку, і Понг — коли м'яч відскакує від столу.

В Англії пінг-понг як спорт визнали ще на початку 1900 року, коли було проведено перше офіційне змагання. У чемпіонаті взяло участь 300 осіб.  З Англії гра прийшла в Австро-Угорщину, потім у Німеччину.

Вважають, що піонерами розвитку настільного тенісу в наших краях наприкінці ХІХ - на початку ХХ століть були ентузіасти з Галичини, Буковини чи Закарпаття, чиї території впродовж 1867-1918 років входили до складу Австро-Угорської імперії, куди ця гра прийшла тоді з Англії.

У 1957 році був створений Європейський союз настільного тенісу (ETTU).

Чемпіонати світу з настільного тенісу почали проводитись щороку з 1926 (за винятком 1940–1946 років), а з 1957 року — раз на два роки. Чемпіонати Європи проводяться з 1958. У 1988 році настільний теніс стає Олімпійським видом спорту (Сеул, Південна Корея).

Враховуючи те, що теніс вельми доступна гра для всіх бажаючих, то й відзначати Міжнародний день настільного тенісу так само може кожна людина, яка хоч раз в житті тримала ракетку в руках і намагалася відбити м'яч.






 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла