Бібліотека Stockholms stadsbibliotek. Бібліотечний туризм

 

Бібліотека Stockholms stadsbibliotek -   перша публічна бібліотека столиці Швеції . Була спроектована відомим шведським архітектором Ґуннаром Асплундом (Gunnar Asplund). Свого часу це була ультрасучасна будівля. Нині головна бібліотека міста, обладнана за останнім словом техніки, є одним з його символів.

Офіційне відкриття бібліотеки відбулось у 1928 році в присутності принца Євгенія, але будівництво деяких корпусів тривало до 1932 року.  Зараз це бібліотечний комплекс, що складається з головної і трьох додаткових будівель.


В одній з них розташоване міжнародне зібрання, що складається з книг на 120 мовах світу, серед яких 17 тисяч томів перською, майже 16 тисяч арабською, 14,5 тисяч іспанською і доволі скромні колекції російською та українською. Там же зберігаються в паперовому варіанті періодичні видання з усього світу, одних тільки газет близько 1200 найменувань.


Вхід до бібліотеки нагадує саркофаг із зображенням на стінах кровопролитних битв, тобто символ смерті і темряви. А сходи, що ведуть в зали бібліотеки, яскраво освітлені, тобто символічно: книга і читання - шлях до світла.


Стокгольмська громадська бібліотека - перша публічна бібліотека в Швеції, де відвідувачі отримали самостійний доступ до книг без допомоги співробітників. У цій бібліотеці все працює за принципом самообслуговування. Стелажі з книгами розміщені на всю стіну на трьох рівнях, так, щоб було зручно побачити все розмаїття, вибрати вподобану книгу, розміститися зручніше і читати.


В іншому комплексі "живуть" дитячі книги – Svenska barnboksinstitutet. Тут для дітей створені комфортні умови, спеціально обладнані мініатюрні стелажі, а також окремий зал, де можна подивитися візуалізацію відомих казок і оповідань.

Всі міські фонди централізовані, при виконанні читацького запиту на сайті biblioteket.stockholm.se пошук йде по всіх бібліотеках міста, видається список місць, де є бажана книга. Якщо вона на руках, можна подивитися інформацію, скільки часу залишається до очікуваного повернення. А ще можна стати в чергу на книгу.

Якщо ж книга є в якомусь віддаленому фонді, куди їхати не хочеться, то можна замовити її доставку в бажану бібліотеку. Проте, ця послуга платна - 10 крон. Також доведеться платити за затримані книги.

Щоб користуватися бібліотечними фондами, достатньо зареєструватися в одній з бібліотек, для цього потрібен шведський персональний номер. Потім читач отримує картку з номером, який стане в нагоді, якщо користуватися онлайн-ресурсами.

Книгу можна взяти просто з полиці і читати в одному із залів. Якщо ж вона потрібна для домашнього користування, то біля будь-якого комп'ютера картка і книга скануються - все, книга Ваша на 4 тижні, диски - на 2.

Здавати ще простіше: біля спеціальних віконець знову скануються книга і картка, книга опускається в вікно - ніяких черг або заповнень від руки.

Стокгольмська громадська бібліотека щоденно обслуговує близько  3000 читачів.

Ось так  виглядає реєстрація обраних для домашнього читання книг.

Природним продовженням реальної бібліотеки є її сайт. На ньому можна скачати он-лайн книги або музику. Що цікаво, книга буде відкриватися 28 днів, а потім її треба буде завантажити заново.

До бібліотеки Stockholms stadsbibliotek  можна завітати не тільки по книги, а також як в музей.  І звичайно ж, за безкоштовним Інтернетом!

 

 



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла