«Моє оголене серце…». 200-річчя від дня народження Шарля Бодлера

 

Одні любителі поезії вважають Бодлера похмурим декадентом та прихильником Зла, інші –  містичним поетом та «таємничим християнином», а треті – «прогресивним письменником» та «ворогом буржуазного суспільства». Так хто він, Шарль Бодлер , насправді?

Поет народився в Парижі у квітні 1821 року. Батько Бодлера отримав освіту і  був вихователем у шляхетній родині. Він помер, коли Шарлю ледве виповнилося сім років, але він встиг прищепити синові бездоганні манери, порядність, шанобливе ставлення до Франції та інтерес до живопису. Через рік матір Шарля вийшла заміж удруге. Стосунки з вітчимом у хлопця не склалися. Родинна драма болісно вплинула на душу хлопчика   Бодлер був приречений на нерозуміння та самотність навіть у колі близьких людей.

Навчався поет у закритому коледжі у Ліоні і мешкав у пансіоні. Після повернення сім'ї в Париж Бодлер продовжив освіту в Ліцеї Людовіка Великого, де знову жив у пансіоні.


Після закінчення навчання Шарль відправився служити в заокеанські колонії Франції. Тропічна природа і мандрівка океанами залишили глибокий слід у пам’яті юнака і неодноразово втілювалася в його поезіях («Краєвид», «До дами-креолки», «Запрошення до подорожі»). Поет мріє «про сині небокраї, про мармури колон, де водограй ридає», «де в сонця пестощах пурпуристий сад, де затінь від дерев пливе благоуханна». У вірші «Екзотичний аромат» Бодлер згадує «лінивий острівець, де золоті дари природа подає в невянучім розмаю».

Повернувшись до Парижа, Бодлер поринає у художній та літературний світ. Вважаючи поезію своїм покликанням, Шарль, однак, пише дуже мало, старанно працюючи над кожним рядком.

В історію літератури Бодлер увійшов  як автор поетичної збірки «Квіти зла», виданої в 1857 році. Книга настільки шокувала публіку, що на неї наклали цензурну заборону, а самому авторові довелося вилучити 6 віршів та виплатити чималий штраф. У віршах збірки втілені і суперечності часу, і суперечності творчості самого Бодлера. Фактично книга «Квіти зла» створювалася автором протягом усього життя і увібрала усе найкраще з його поетичного доробку. 


Бодлер – поет, який особливо гостро відчував суперечності світу та людини.

Поет, як Альбатрос – володар гроз та грому,

Глузує з блискавиць, жадає висоти,

Та, вигнаний з небес, на падолі земному

Крилатий велетень не має змоги йти.

Бодлер залишив порівняно невеликий творчий спадок: збірку «Маленькі поезії в прозі», книгу статей про мистецтво та літературу «Романтичне мистецтво», яка була видана посмертно та чудові переклади поезії і прози Едгара  По. Вершиною творчості поета залишається поетична збірка «Квіти зла».

Твори Шарля Бодлера можна знайти у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4249

 

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла