Коломба: історія італійського великоднього кексу
Коломба
(італійською - голубка) – це смачний кекс у формі голуба, який разом з
шоколадними яйцями, є символом італійського Великодня.
Згідно легенд, коломба має давню історію і була присутня на столах італійців ще з давніх часів, як символ миру, відродження та любові.
Голубка
(colomba) візуально нагадує форму хреста, на якому розіп'яли Ісуса. У
біблійному міфі про всесвітній потоп ця світла пташка принесла до Ноя в ковчег
оливкову гілку, як звістку про умиротворення стихії. Крім того, у
Стародавньому Римі символами кохання і миру вважалися голубки Венери, богині
кохання, які звили гніздо на шоломі Марса, бога війни.
Легенда про
святого Колумбана.
У 612 році
Святий Колумбан, ірландський монах-місіонер, прибув до Мілану. Королева
Теодоліна вирішила вшанувати його розкішним обідом зі стравами з дичини. Але
минали останні дні посту і Святий Колумбан не хотів вживати таких багатих страв
і щоб не образити королеву сказав їй, що спершу їжу потрібно благословити. І
коли він благословив страви вони раптово перетворилися в солодощі у формі
голубів. Здивована королева визнала святість
Колумбана і подарувала йому землі Боббйо, де було засновано абатство
Святого Колумбана. І з тих часів на Великдень, щоб вшанувати пам’ять святого,
печуть і їдять коломбу.
Легенда про
короля Альбоіно і облогу Павії.
У 572 р. в
переддень Великодня, після довгої облоги Павії, король Альбоіно, правитель
Лонгобардів, зумів все-таки увійти в місто. Перед тим як спалити місто, він отримує
від його жителів дари на знак покори. Поміж скорених був і старий ремісник,
який подарував королю солодкі хлібці у формі голубів і промовив: «Сір, я дарую
Вам цих голубів, як знак миру, в святий день Пасхи.» Король скуштував солодощі,
їх смак йому дуже сподобався і він, щасливий і задоволений, проголосив мир.
Ось так, завдяки
солодким голубам Павія її жителі були
врятовані.
Історія ж
свідчить, що коломба стала солодким символом Великодня в 30-тих роках ХХ
століття. Діно Віллані, директор з реклами відомої
міланської кондитерської фабрики Мотта придумав святкову паску у формі голуба, покритого глазур’ю та
мигдальними горіхами.
Зробив це
він з простої причини: йому хотілося, щоб фабричне устаткування не простоювало
у період після Різдва. З тих пір Коломби не тільки прижилися на святковому
весняному столі, але й розлетілися по всьому світу.
Немає нічого
простішого, ніж приготувати вдома пасхальну Коломбу! Ще простіше - купити
готову у маркеті. Два варіанти хороші, але перший все ж таки кращий, бо дарує
більше емоцій і дозволяє наповнити увесь дім ароматом випічки, ароматом свята.
Коментарі
Дописати коментар