Коломба: історія італійського великоднього кексу

 

Коломба (італійською - голубка) – це смачний кекс у формі голуба, який разом з шоколадними яйцями, є символом італійського Великодня.

Згідно легенд, коломба має давню історію і була присутня на столах італійців ще з давніх часів, як символ миру, відродження та любові.

Голубка (colomba) візуально нагадує форму хреста, на якому розіп'яли Ісуса. У біблійному міфі про всесвітній потоп ця світла пташка принесла до Ноя в ковчег оливкову гілку, як звістку про умиротворення стихії. Крім того, у Стародавньому Римі символами кохання і миру вважалися голубки Венери, богині кохання, які звили гніздо на шоломі Марса, бога війни.


Легенда про святого Колумбана.

У 612 році Святий Колумбан, ірландський монах-місіонер, прибув до Мілану. Королева Теодоліна вирішила вшанувати його розкішним обідом зі стравами з дичини. Але минали останні дні посту і Святий Колумбан не хотів вживати таких багатих страв і щоб не образити королеву сказав їй, що спершу їжу потрібно благословити. І коли він благословив страви вони раптово перетворилися в солодощі у формі голубів. Здивована королева визнала святість  Колумбана і подарувала йому землі Боббйо, де було засновано абатство Святого Колумбана. І з тих часів на Великдень, щоб вшанувати пам’ять святого, печуть і їдять коломбу.

 

Легенда про короля Альбоіно і облогу Павії.

У 572 р. в переддень Великодня, після довгої облоги Павії, король Альбоіно, правитель Лонгобардів, зумів все-таки увійти в місто. Перед тим як спалити місто, він отримує від його жителів дари на знак покори. Поміж скорених був і старий ремісник, який подарував королю солодкі хлібці у формі голубів і промовив: «Сір, я дарую Вам цих голубів, як знак миру, в святий день Пасхи.» Король скуштував солодощі, їх смак йому дуже сподобався і він, щасливий і задоволений, проголосив мир.

Ось так, завдяки солодким голубам Павія  її жителі були врятовані.



Історія ж свідчить, що коломба стала солодким символом Великодня в 30-тих роках ХХ століття. Діно Віллані, директор з реклами відомої міланської кондитерської фабрики Мотта придумав святкову паску  у формі голуба, покритого глазур’ю та мигдальними горіхами.



Зробив це він з простої причини: йому хотілося, щоб фабричне устаткування не простоювало у період після Різдва. З тих пір Коломби не тільки прижилися на святковому весняному столі, але й розлетілися по всьому світу.

Немає нічого простішого, ніж приготувати вдома пасхальну Коломбу! Ще простіше - купити готову у маркеті. Два варіанти хороші, але перший все ж таки кращий, бо дарує більше емоцій і дозволяє наповнити увесь дім ароматом випічки, ароматом свята.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла