Міжнародний день толерантності. Свобода бути самим собою

 

Толерантність походить від латинського Tolerantia – «стійкість, витривалість»; «терпимість»; «допуск» – у загальному розумінні слова, – це «допустиме відхилення». Протилежність толерантності – це нетерпимість.


Філософський аспект поняття толерантності

Толерантність – це готовність постійно і з гідністю сприймати будь-яку особистість або подію. Синоніми: терпіння, терпимість, витримка, примирення, стриманість, володіння собою, врівноваженість, холоднокровність, стійкість, відкритість, мудрість.


Політичний контекст

Толерантність – це повага до свободи іншої людини, її поглядів, думок, поведінки, прийняття і правильне розуміння різноманіття культур нашого світу, форм самовираження людини і способів вияву людської індивідуальності. Синоніми: неупередженість, об'єктивність, справедливість, коректність, лояльність, демократичність.


Соціологічний аспект

Толерантність ‒ це милостивість, делікатність, прихильність до іншого. Синоніми: люб'язність, шанобливість, дбайливість, чуйність, гнучкість, тонкість, любов, доброта.

Загальнопедагогічний контекст

Толерантність ‒ це готовність прийняти інших такими, якими вони є, і взаємодіяти з ними на засадах згоди й порозуміння. Синоніми: почуття такту, ввічливість, чемність, галантність, вихованість, доброзичливість.

Усі люди мають бути повністю інтегровані в суспільство і бути рівноправними незалежно від раси, статі, національності або релігії.

Свобода бути самим собою це те, чого хочуть усі, це те, до чого ми прагнемо, коли нас затискають в тісні рамки зобов'язання та обмеження. Майже всі люди, що живуть на нашій планеті, прагнуть бути щасливими, хочуть реалізувати себе і досягти повної внутрішньої свободи.

 

Більше дізнатися про толерантність ви зможете, переглянувши матеріали на сайті Чернігівської обласної бібліотеки для дітей за посиланнями:

21 століття – століття толерантності

https://chernihiv-lib.org.ua/news/21_stolittja_stolittja_tolerantnosti/2020-11-16-2158

Тест. Наскільки ви толерантні?

https://chernihiv-lib.org.ua/news/test_naskilki_vi_tolerantni/2020-11-16-2159


 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля