Читаємо всюди та завжди. Книжкова зупинка. Бібліотечний туризм

 

Ми звикли до бібліотек, як до великих будівель, які зберігають тисячі видань. Але є маленькі бібліотеки, які ламають усі наші стереотипи та кидають виклик традиційним бібліотекам.

Любов до читання вийшла за межі звичайних бібліотек. Бібліотекарі, волонтери та муніципальна влада вирішили, що книгу можна взяти в кафе, коли п’єш ранкову каву, у телефонній будці, де ховаєшся від дощу, або на зупинці, коли чекаєш на автобус.


Найменша бібліотека в Лондоні, прихована у телефонній будці.

Міні-бібліотека – це звичайна червона телефонна будка, наповнена книгами. Але це справжня діюча бібліотека! Телефонна будка вражає своєю колекцією книг різних жанрів, незважаючи на досить обмежений простір. Ідея проста: заходьте всередину, вибирайте книгу, і замініть її однією з власних книг, щоб полиці завжди були заповнені. Цю бібліотеку можна відвідувати 24 години на добу. Робота бібліотеки побудована на довірі. Бібліотеки у телефонній будці є також у Португалії та Німеччині.


Книжкова зупинка

В одному з районів Таллінна є бібліотека на автобусній зупинці. Тут можна почитати книгу, погортати журнал, чекаючи на свій автобус. Також книгу можна взяти з собою, прочитати і потім повернути назад у цю міні-бібліотеку. Ще такі книжкові зупинки є у багатьох країнах Європи, а в Україні – у Тернополі та Львові. Принцип там такий самий, а ще усі, хто бажає, можуть принести свої книги та залишити їх у спільне користування.

 

Громадська книжкова шафа

Першу вуличну бібліотеку, з однієї книжкової шафи, придумали та відкрили  німецькі фотографи Клегг та Гутман у 1990-х роках ХХ сторіччя. Їх ідею підхопили та поширили в Австрії, Німеччині та Швейцарії. У 2003 році перша офіційно названа «громадська книжкова шафа» зявилася в Бонні. Зараз так називають сотні шаф з книгами просто неба в європейських країнах.

Ось оголошення на одній з таких шаф у Дюссельдорфі(Німеччина): «Це спільна книжкова шафа для всіх мешканців та гостей міста. Оберіть для себе книгу, яка вам цікава, візьміть її додому або почніть читати прямо зараз на одній з лав парку, або в кафе. Ви можете залишити книгу у себе або покласти назад. Також ви можете залишити свої книги, які ви вважаєте цікавими для читання». Ніяких обмежень до повернення літератури немає. В Європі майданчик біля суспільної книжкової шафи стає місцем проведення дозвілля, куди приходять почитати цікаву, несподівану і хорошу книгу.


У Норвегії створюють бібліотеки в ТЦ. У Болгарії можна зустріти на вулиці автобус-бібліотеку.

В Чехії, у місті Брно, діє сучасний проєкт «бібліотека у трамваї».

       

  В Європі шаленою популярністю  користуються книжкові ресторани, а також невеличкі бібліотечні скриньки та шпаківні на вулицях міст.



Італійський вчитель переобладнав свій вантажний автомобіль під дитячу бібліотеку на колесах.





А яка з бібліотек найбільше сподобалась вам? Можливо, у вас є своя оригінальна ідея?..

 

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла