Бібліотека Трініті-коледжу в Дубліні. Бібліотечний туризм

 

Студенти, які прагнуть отримувати знання 24 години на добу, мабуть, готові оселитися в бібліотеці Трініті-коледжу в Дубліні, яка входить до п'ятірки найкращих бібліотечних зібрань університетів світу.

Будівля Старої бібліотеки була споруджена в 1712 – 1732 роках за участі головного інженера та генерального інспектора фортечних укріплень британської корони Томаса Бурга.

Бібліотеці належать п’ять будівель: Стара бібліотека. Бібліотечний комплекс Беркелі-Лекі-Ашер, Гамільтонівська науково-інженерна бібліотека, Читальна зала 1937 р., Медична бібліотека Джона Стерна.


Особливої уваги варте головне приміщення Старої бібліотеки – Довга зала, завдовжки 64 м та завширшки 12 м. Спочатку кімната мала пласку гіпсову стелю,  відкриту галерею та стелаж для книг на нижньому рівні. Через нагромадження великого обсягу документів та нових книжок Довгу залу було реконструйовано й встановлено додаткові книжкові полиці, відтоді приміщення не змінювало свого вигляду.



У Довгій залі сьогодні у відкритому доступі для користувачів виставлено 200 000 найдавніших книжок бібліотеки. Окрім того тут знаходяться унікальні експонати, що належать Триніті Коледжу: Пасхальна прокламація, в якій було проголошено заснування Ірландської республіки 24 квітня 1916 року; кельтська арфа, що, за легендою, належала Бору Боройме, який загинув у Клонтарфській битві в 1014 році. Сьогодні вона прикрашає собою зворотній бік ірландського євро.



Перлиною фондів бібліотеки є так звана Келльська книга, ілюстрована рукописна книга, створена ірландськими кельтськими ченцями у кінці VIII – на початку IX ст., прикрашена мініатюрами та написана латинською мовою. Келльська книга виставлена у спеціальному приміщенні на першому поверсі Старої бібліотеки.

Не менш цінними є також Євангеліє з Лідісфарна VIII ст., Книга з Дарроу VII ст., Книга Дімми VIII ст. та Книга Арми IX ст.



Бібліотека Триніті-коледжу є найбільшою науковою бібліотекою в Ірландії. Коледж має законне право на копію кожної книги, виданої у Великій Британії та Ірландії і, отже, отримує більше 100000 нових збірок щороку. Бібліотека містить близько п'яти мільйонів книг, у тому числі 30 000 поточних збірок і значних колекцій рукописів, карт і нотних видань.



З 2013 р. здобула право збирати матеріали, опубліковані на веб-сайтах Великої Британії та в електронних журналах, електронні книги, компакт-диски та інші види недрукованих видань, а також брала участь у розробці спільного каталогу для всіх наукових бібліотек Ірландії.



Залу прикрашає імпозантне склепіння з колонами. Перед книжковими полицями встановлено мармурові бюсти видатних письменників і вчених: Гомер, Платон, Аристотель, Вільям Шекспір, Ісаак Ньютон та ін. Довгу залу вважають однією з найкрасивіших читальних зал бібліотек навчальних закладів і взірцем архітектурного мистецтва.



Одне з основних завдань бібліотеки – сприяти навчальній і науковій діяльності Трініті-коледжу, забезпечувати доступ студентів і викладачів до колекцій, рукописів та матеріалів історичного значення. Бібліотечні працівники ретельно вивчають потреби користувачів, враховуючи інноваційні напрями розвитку науки, а також розробляють сучасні методи пошуку ресурсів і пропонують зручні засоби навігації у значному масиві цифрового контенту.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла