Кожна мама має називатися – «Чудом», або як святкують День матері у Фінляндії

 

Багато слів вже сказано і ще скільки ще напишуть, що мама – це найголовніша людина у житті, тому всі слова шани і подяки перетворилися на офіційне свято, яке має назву – День матері, коли ми можемо проявити свою любов до мами.

День матері – це одне з любимих свят, тому що ми всі з дитинства несемо у своїй душі єдиний і неповторний образ – своєї мами, яка все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє і любить своїх дітей незважаючи ні на що.


 Це свято відзначається у багатьох країнах світу, і Фінляндія не стала винятком. Свято відзначають у другу неділю травня. У 2021 році – 9 травня. У цього свята є своя історія та традиції. В цей день в Фінляндії на державних будинках піднімають прапор.

Вперше День матері у Фінляндії почали святкувати у 1918 році після І світової війни, коли багато жінок стали вдовами і матері втратили своїх синів. Тому це свято придавало особливу увагу матерям. Дату свята затвердили лише в 1927 році.

У Фінляндії День матері це домашнє свято. Діти в садках та школах, заздалегідь, готують мамам подарунки, зазвичай це вироби, зроблені своїми руками, несподівані сюрпризи, а ще гарячі поцілунки та кажуть слова подяки.

   

 Старші діти купують мамам квіти та цукерки, а також намагаються провести цей день з мамою. Раніше дарували букети білих фіалок, а зараз троянди. Матусям у цей день дарують подарунки: квіти, зроблені своїми руками.


Великий внесок у це свято зробив відомий маршал  та президент Фінляндії К.Г.Маннергейм. Цього дня у Фінляндії організують офіційний прийоми для заслужених матерів, матерів-героїнь де їх нагороджують орденом «Білої троянди», яку вручає президент країни. Останні роки цю нагороду отримують також і матері, які виховують дітей-сиріт.

В День матері проводяться державні заходи та святкові вечори. У Гельсінкі цього дня прийнято приходити до пам’ятника «Матері-працівниці», що стоїть у парку на розі вулиць Стуренкату та Лянтінен Брахенкату. Пам’ятник роботи фінського скульптора Пану Патомякі був встановлений у День матері 12 травня 1996 року.( Він виконаний з бронзи та зображує матір і доньку, які викручують мокре простирадло. Жителі Гельсінкі полюбили цей пам’ятник та дали мамі ім'я Лююлі, а доньку назвали Ліїзою).

 У Кафедральному соборі в цей день проходить традиційний концерт хору хлопчиків. А ще по вулицям Гельсінкі можна покататися на трамваї, який зветься «Трамвай троянд», де всім жінкам дарують троянди.

День матері є державним святом в країні, тому магазини та державні установи цього дня не працюють.

На відміну від Міжнародного жіночого дня 8 березня, у День матері вшановують лише матерів та вагітних жінок.

У фінському суспільстві сім’я посідає почесне перше місце. Наприклад, у Фінляндії батько теж може піти в декретну відпустку.

В Україні День матері відзначається з 1999 року і також у другу неділю травня.  





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла