Шрами від стіни

 

Сьогодні ми відзначаємо 32-гу річницю падіння Берлінського муру. Стіна, яка стала одним з наймоторошніших символів Холодної війни, 28 років відділяла Західний Берлін від прорадянської Німецької Демократичної Республіки (НДР). Демонтаж стіни став справжнім символом об’єднання Європи.


Будівництво споруди, яка розділила єдине місто, розпочалося 13 серпня 1961 року, коли східнонімецькі солдати почали укладати понад 40 кілометрів колючого дроту та бетону.

Мур насправді був складною системою кордону з колючим дротом, струмом, нейтральною смугою та сторожовими вежами кожні кількасот метрів. Перетнути його легально було майже неможливо, а ризиковані спроби втечі завершилися смертю для близько 200 людей.


9 листопада 1989 року Берлінський мур був проломлений. Ця подія стала символом падіння комуністичних режимів у Центральній і Східній Європі і возз’єднання не лише Німеччини, а й Європи. Демонтаж стіни став справжнім символом об’єднання Європи.



Мур свого часу тягнувся на 155 кілометрів через Берлін, сьогодні ж від нього залишилися тільки три кілометри.

Його уламки стали улюбленими сувенірами для туристів. А деякі особливі поціновувачі сучасної історії вивозили навіть цілі блоки.


Було залишено тільки 6 фрагментів як пам’ятку. На одному з таких – малюнок художника Дмитра Врубеля, який він створив 1971 року. На ньому увічнений момент єднання лідерів країн соціалістичної співдружності СРСР і НДР: поцілунок Леоніда Брежнєва і Еріка Хоннекера із написом: "Господи! Допоможи мені вижити серед цієї смертної любові".

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла