День Незалежності Польщі

 

“Jeszcze Polska nie zginęła kiedy my żyjemy” – саме так звучать перші рядки державного гімну Польщі, в слова якого вкладено багато сенсу: як в історичному, так і в контексті сучасності. І саме цю першу фразу гімну можна часто почути на вулицях Польщі 11 листопада.

11 листопада 1918 року після 123 років відсутності на політичних картах Європи (внаслідок ІІІ поділу Польщі – 1795 р.) прийнято святкувати той факт, що Польща відновила свою незалежність.


Ще до 1937 року День незалежності Польщі був військовим святом. Саме в цьому році його оголосили національним святом, вшановуючи відновлення суверенітету, закінчення Першої світової війни та вшанування постаті Юзефа Пілсудського.

Як солдати польського підпілля, так і прості пересічні громадяни Польщі, незважаючи на заборони і репресії, святкували 11 листопада під час Другої світової війни. Вони прикрашали пам’ятники національною символікою та писали на стінах ту ж таки фразу, перший рядок із гімну: «Jeszcze Polska nie zginęła».


І нині це свято одне з найважливіших для поляків. У цей день у великих містах відбуваються військові паради, патріотичні концерти та марші, лунають патріотичні пісні та гімн Польщі.  

Зазвичай в костелах відбуваються святі літургії з нагоди цього свята.

Цього року у Варшаві відбудеться близько 30 масових заходів, зокрема Марш незалежності, який традиційно у польській столиці проводять польські націоналістичні за участю перших осіб держави.  

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла