Празький град. Королівський літній палац

 

Прага є справжньою туристичною перлиною Європи!

Якщо ви хочете познайомитися з її найкращими історичними скарбами, обов'язково відвідайте Празький град. Літній палац королеви Анни – головна визначна пам`ятка королівського саду на території фортеці Празький Град і  є однією з перших будівель в стилі ренесанс на території Чехії.  

Літній палац був закладений в 1538 році за ініціативи Фердинанда I Габсбургського. Імператор хотів подарувати його своїй дружині Анні Ягеллонській. Дослідники припускають, що замок призначався не для приватного життя імператриці, а для проведення різних заходів.


Зведення палацу було доручено двом архітекторам з Італії. За проєкт відповідав Паоло делла Стелла, а будівельними роботами керував Джованні Спаціо. Згодом майстра Спаціо змінив Іоанн Маріо де Памбіо. У 1541 році через велику пожежу в Празі будівництво було призупинено. Відновилося воно тільки через шість років. Закінчити палац вдалося в 1563 році і відбулося це вже після смерті Паоло делла Стелла. Останні штрихи в архітектурний вигляд будівлі вносили зодчі Ганс Тірол і Боніфацій Вольмут.



Палац королеви Анни – це двоповерхова будівля з прямокутним фундаментом. Будинок цікавий в першу чергу своїм розкішним зовнішнім декором. По верхній частині стін проходить фриз шириною 80 см з витонченим орнаментом. Ядро палацу оточене ажурною аркадою з тридцятьма шістьма колонами, прикрашеними тосканськими капітелями.

В арках можна побачити більше сотні різьблених кам'яних рельєфів, що відрізняються особливою вишуканістю і точністю. На більшості з них зображені сцени полювання і війни, а також міфологічні мотиви. Найпримітнішим з барельєфів є картина, на якій зображені Фердинанд I і Анна: імператор дарує своїй дружині квітку фігового дерева.

 

На другому поверсі Бельведера розташовані галерея і бальний зал. А вінчає палац унікальний за своєю конструкцією дах. Він схожий на кіль корабля. Спочатку дах був розмальований білими і червоними смугами, на яких розміщувалися королівські герби. Сьогодні він пофарбований в малахітовий колір, що нагадує  дорогоцінну скриньку.

Хоч Літній палац і замислювався як подарунок імператриці, до закінчення його будівництва вона не дожила: Анна Ягеллонська померла в 1547 році під час пологів. Не побував в Бельведері і Фердинанд I, оскільки переїхав до Відня.

За часів правління Рудольфа II на першому поверсі замку була розміщена імператорська колекція картин, а на другому – обладнана обсерваторія, де здійснювали астрономічні спостереження Йоганн Кеплер і Тихо Браге, а також сам імператор. Після смерті правителя будівля спорожніла, а в 1648 році була розграбована шведами. У XVIII столітті за рішенням Йосипа II Бельведер став артилерійською лабораторією. Військові покинули його тільки в 1836 році, цьому посприяв граф Карл Хотек.

В середині XIX століття Літній палац реконструювали архітектори Бернард Грубер і Петро Нобіле. Під їх керівництвом були побудовані монументальні сходи в класичному стилі. А учні художника Крістіана Рубена розписали стіни другого поверху фресками, що ілюструють сцени з чеської історії. Замок став галереєю мистецтва.

Прямо перед палацом розбитий симпатичний сквер, центральним елементом якого є Співучий фонтан. Краплі води, що падають на його бронзову чашу, видають особливий, мелодійний звук. За це фонтан і отримав свою назву. Однак, щоб почути його спів, потрібно наблизити вухо максимально близько до чаші. У центрі фонтану зображений пастух, захисник грецьких лісів і джерел – бог Пан, а у верхній частині знаходиться фігура волинщика.


Нині Літній палац є виставковим залом, відкритим для відвідувачів. Також він іноді використовується керівництвом Чехії для проведення урочистих заходів.

 


 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла