Читаємо всюди та завжди, або незвичайні бібліотеки. Бібліотечний туризм

 

Ми звикли до бібліотек, як до великих будівель, які зберігають тисячі видань. Але є маленькі бібліотеки, які ламають усі наші стереотипи та кидають виклик традиційним бібліотекам.


Бібліотека в аеропорту Схіпгол

Влітку 2010 року відкрилася бібліотека в аеропорту Амстердама у Голландії. Вона є синтезом наших уявлень про читання та останніх технічних досягнень. Ідея появи бібліотеки в аеропорту країни з’явилася ще раніше, а події, пов'язані з викидом вулканічного попелу, лише прискорили процес. Тоді багатьом пасажирам довелося надовго застрягти у стінах аеропорту.

«Ця бібліотека буде культурним флагманом для всіх тих, хто вперше в'їжджає на територію Голландії», – повідомив держсекретар Голландії. Ініціатором створення бібліотеки виступила національна організація з публічних бібліотек, за рахунок коштів Міністерства освіти, культури та науки.

Бібліотека знаходиться за паспортним контролем між залами «E» та «F» і скористатися послугами можуть лише пасажири з квитком на руках, які чекають посадку на рейс.


Бібліотека працює цілодобово і без вихідних. Відвідувачі можуть читати книги 41 мовою, слухати музику, дивитися фільми або завантажити он-лайн програми. Усі DVD-диски належать бібліотеці та не можуть бути взяті на абонемент. У бібліотеці три сенсорні екрани: на одному представлені цифрові виставки на основі колекцій голландських культурних закладів, інший є картою світу, де відвідувачі можуть залишити  поради про місця де побували, третій екран мають запустити в найближчий час. У бібліотеці є планшети з доступом до найбільшого музичного сховища країни, яким може скористатися будь-який пасажир. Читачі можуть залишити свої прочитані книги та обрати замість них нові(такі книги потрапляють на буккросинг).

Бібліотекар розставляє книги на полицях та допомагає пасажирам обрати видання для читання під час очікування свого рейсу. Як розповідає бібліотекар: «У нас приблизно 300 000 примірників, інколи читачі крадуть їх, але тільки 5 або 10 не повернених книг щорічно, це не багато».

Така культурна візитна картка Голландії може стати прикладом і для інших аеропортів світу.


Пляжні бібліотеки

Відпочинок на пляжі – це можливість не лише засмагнути та поплавати, а й почитати хорошу книгу. Тож у світі стали популярними пляжні бібліотеки.

 На пляжі болгарського міста Албена можна взяти книги у трьох бібліотеках. Кількість книг, які зберігаються у них, вже перевалила за позначку шість тисяч томів. На вибір читачів представлені твори 15 мовами.

 У Валенсії (Іспанія) на пляжах функціонує ціла мережа бібліотек. Тут читачі можуть знайти різноманітні книги та пресу, а також взяти участь у розважальних та культурних заходах.

На португальських узбережжях відпочивальники можуть почитати різні книги та свіжу періодику, а також скористатися технічним обладнанням та Інтернетом. Для додаткових розваг у пляжній бібліотеці проводять різні літературні читання, ігри.


В італійському місті Кастеллабате організація із захисту довкілля створила проект «Пляжні бібліотеки». Вздовж усього узбережжя розташовані 44 пункти з книгами, які відпочивальники можуть читати безкоштовно.

В Україні пляжні бібліотеки відкрили влітку в Одесі та Миргороді.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла