У Кракові триває виставка «Україна. Інші погляди на взаємини»

 

У Міжнародному центрі культури проходить виставка-експозиція під назвою «Україна. Інші погляди на взаємини», створена спільно з Національним художнім музеєм України.

Виставка розповідає про культурні та історичні міфи й стереотипи, уявлення, які існують в Польщі й Україні та дозволяє поглянути на них по-новому. Це – зустрічі минулого з теперішнім –  давніх і сучасних творів українського й польського мистецтва.


Експозиція має на меті популяризувати культуру та митців з України, яких в Польщі практично не знають. Такі витвори українського мистецтва в Польщі з’явилися вперше. Окрім найважливіших творів з колекції Національного художнього музею України, виставку доповнюють роботи з українських та польських інституцій та приватних колекцій, відеоматеріали, світлини, плакати, карти, скульптури, костюми дизайнера Томаша Армади та інші безцінні артефакти.

Побачити на виставці можна твори найвидатніших митців від кінця XVII століття й до сучасності: українського поета Тараса Шевченка, польського баталіста Юзефа Брандта, картини Яна Станіславського, Леона Вичулковського та інших. Полотна ХІХ століття представлено поряд з модерністськими роботами початку ХХ століття: Георгія Нарбута, Віктора Пальмова, Лева Крамаренка, а також сучасних митців, які порушують широкий спектр історичних і суспільних тем: Олега Тістола, Романа Мініна, Влади Ралко чи об’єднання «Відкрита Група».


Серед експонатів представлена ікона «Покров Богородиці» з села Кобижча, що на Чернігівщині.

Ікону привіз у музей з експедиції 1911 року завідувач  

історико-побутового відділу Данило Щербаківський. Але він не вказав, з якої саме церкви взяв ікону, тож вона могла належати одному із храмів Кобижчі. З найбільшою вірогідністю можна вважати, що це храмова ікона з церкви Покрову.

Розмір і вигляд пам’ятки свідчать, що вона була в намісному ряді іконостаса. Ікона виконана в стилі «Madonna della Misericordia» – Богоматір Милосердя. Цей італійський термін вживається на позначення зображень Богородиці, під розгорнутими полами плаща якої зібрані групи людей – це символізує її опіку, покровительство над ними.

Виставка триватиме до 16 січня 2022 року.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла