Острів, який щопівроку міняє країни

 

 1 лютого  Іспанія приєднає до себе 3000 кв. м французької території - причому без жодного пострілу. А через півроку вона - знову ж таки, добровільно - поверне цей шматок землі назад Франції. Так триває вже понад 350 років.

Острів Фазанів (баск. Konpantzia, ісп. Isla de los Faisanes, фр. Île des Faisans) - єдине місце на Землі, яке раз на півроку змінює своє громадянство.


Острів Фазанів. Тихий, важкодоступний острів посеред річки. Він покритий деревами, трава на ньому акуратно пострижена. Знайти його не так просто. На прохання розповісти, як до нього пройти, місцеві жителі дивуються і не розуміють, що в ньому може бути привабливого. Вони кажуть, що дивитися там немає на що, і попереджають, що потрапити туди не можна, він безлюдний.

Посеред острова височіє монумент, присвячений історичній події, що сталася тут 1659 року.


Три місяці іспанці і французи обговорювали на острові, що вважався нейтральною територією, умови припинення тривалої війни. З обох берегів до нього були прокладені дерев'яні мости. Увесь час переговорів армії перебували у повній боєготовності.

Врешті підписали мирний договір, що отримав назву Піренейський мир.

Також у договорі згадувалося, що Іспанія і Франція поділять острів між собою, маючи на увазі, що контроль над ним буде регулярно переходити від однієї країни до іншої. Півроку, з 1 лютого до 31 липня, острів Фазанів - територія Іспанії, а наступні шість місяців - Франції.


Губернатором або керівником острова по черзі стають командувачі французького та іспанського флоту. Але оскільки у них є важливіші справи, на практиці за островом наглядають мери іспанського міста Ірун і французького міста Андай.


Мер Андая відповідає за паркові зони. Щороку він відправляє на острів групу людей на катері, які стрижуть траву і підстригають дерева. На цьому повноваження закінчуються.

Рівень води в річці залежить від припливів. Іноді до острова з Іспанії можна дійти вбрід. Тому, окрім стрижки трави, іспанська влада також виганяє з острова "нелегальних" туристів.


Географічно острів зовсім невеликий - 200 метрів у довжину і 40 завширшки. Іноді - дуже рідко - на історичний острів запрошують відвідувачів.

Він поступово руйнується. За минулі три сотні років він зменшився в розмірах майже вдвічі - в основному через талу воду з Піренеїв, що впадає у річку і розмиває його береги.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла