Європу захоплюють «прибульці» з інших континентів. Безквиткові пасажири

 

Поява близько 2500 нових видів комах, птахів, тварин, рослин очікується в Європі до 2050 року. Деякі з них можуть бути небезпечними.

Єнотоподібні собаки, єгипетські гуси, папуги та чимало інших «прибульців» з різних куточків світу вже настільки поширилися на території  Європи, що перестали бути тут екзотикою.


У майбутньому лави мігрантів на європейському континенті будуть лише поповнюватися.

З чим же пов'язане таке переселення тих чи інших видів рослин та тварин за межі природнього ареалу в місця, де вони раніше не жили, і чим це може загрожувати?

Мешканці  багатьох  міст Європи  вже давно не дивуються тому, що поруч зі зграями сорок та голубів тут повітря розтинають гомінкі папуги.


Точної інформації про те, як саме вони потрапили на європейський континент, немає. Дехто каже, що початком формування в Європі колонії пернатих, батьківщиною яких вважаються Південна Америка та Африка, стали птахи, котрі якимось чином вилетіли з вольєрів одного зі звіринців. Як стверджують інші, папуг випадково завезли сюди в вантажних контейнерах.

До вантажних контейнерів часто потрапляє і насіння рослин, і малі організми на кшталт мурах, павуків, тарганів, черв'яків, молюсків, а інколи навіть птахи та інші тварини, котрі, опинившись на місці призначення товарів, починають там швидко поширюватися.

Причина  в тому, що перед завантаженням і після розвантаження контейнери недостатньо добре чистять і дезінфікують. А проконтролювати це вкрай складно. 


Додатковий коридор для поширення чужих видів флори й фауни створює й туризм. Мініатюрних комах, а також насіння й пилок рослин туристи, самі того не помічаючи, привозять з відпусток і у валізах, і просто на своєму одязі.


Більшість «прибульців» не є особливо небезпечними для людини. Що не можна сказати про тигрових комарів. Таку назву вони дістали завдяки своєму смугастому забарвленню. Ці комарі здатні поширювати віруси, що провокують такі хвороби, як гарячка денге. Батьківщиною цих паразитів є Азія, але завдяки розвитку транспорту вони вже дістались і Європи.

Удару по здоров'ю можуть завдати й занесені види рослин, як, наприклад, бур'ян під назвою «амброзія полинолиста», пилок котрої викликає потужні алергічні реакції. Цю невибагливу рослину завезли в Європу з Північної Америки. Тепер «амброзію полинолисту» можна зустріти де завгодно – і на узбіччі дороги, і в полі, і на городній грядці.

Поява заносних видів у тому середовищі, де їх не повинно бути, без наслідків для екології не мине. Так, тварини й птахи, завезені з інших континентів часто витісняють аборигенні види. 

Останній каталог чужорідних видів рослин і тварин було укладено 2005 році. Тоді на планеті було зареєстровано понад 35 тисяч заносних видів. За прогнозами науковців  їхня кількість до 2050 року в глобальному масштабі збільшиться на 36 відсотків. Особливо це відчує Європа: кількість заносних видів флори й фауни збільшиться на її території до 2050 року на 64 відсотки. 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла