Пам’ятник, який співає

 

Столиця Фінляндії Гельсінкі славиться оригінальними постаментами. Але незвичайну цікавість багато років викликає пам'ятник Сібеліусу. Меморіал знаходиться у мальовничому районі Така-Теоля неподалік Фінської затоки. Поруч вулиця, на якій жив музикант. Свою назву парк і вулиця отримали на честь композитора.

Ян Сібеліус видатний фінський композитор, автор патріотичних творів, написаних за мотивами фінського епосу. Жителі країни люблять та пишаються своїм земляком і після його смерті вирішили поставити йому пам'ятник.

Скульптор Ейла Хилтунен працювала над пам’ятником довгих 7 років. Рішення автора виявилося досить оригінальним. Вона відмовилася від відтворення скульптурного образу Сібеліуса. На її думку, це було б нецікаво, і навряд чи такий пам’ятник привернув би увагу великої кількості відвідувачів. Ідея скульптора була набагато глибшою: найбільш виразно про музиканта здатна розповісти музика. 


Зовнішній вигляд монумента вражає своєю ідеєю та незвичайним дизайном. Пам'ятник Сібеліусу, вилитий з бронзи, виглядає так: майже 600 труб у вертикальному положенні спаяні між собою і створюють відчуття руху. Коли повітря проходить крізь них, вони видають звуки, що нагадують музику великого композитора (пориви вітру утворюють єдину мелодію, наповнену дзюрчанням струмків, гуркотом гроз, шумом прибою). Вся конструкція виглядає як гігантський орган або фонтан. Майже 60 років цей чудовий інструмент з металу грає в честь великого композитора. Це робить його унікальним.


Поруч з «органом» розташовується бронзова голова композитора. Музикант зображений молодим: із заплющеними очима, серйозним і зосередженим виразом обличчя. Скульптор відобразила його в тому віці, коли він створив найбільш відомі свої твори.

Монумент передає всю міць і драматизм музики Яна Сібеліуса. Вага пам’ятника сягає 24 тонни.

Для любителів музики композитора.

На деяких деревах парку розташовані таблички з QR-кодом. Якщо навести на цей спеціальний код свій смартфон, то з динаміків поллється чудова музика Сібеліуса.

Монумент композитору був встановлений 7 листопада

1967 року. На урочистому відкритті пам'ятника Яну Сібеліусу, був присутній президент країни та вся фінська культурна еліта.

Скульптурний ансамбль викликає неоднозначні емоції у жителів і гостей Гельсінкі. Не всі розуміють стиль абстракціонізм і багатьох бентежить голова, яка лежить окремо на кам'яному постаменті.


    Парк, де розташований монумент є не тільки туристичним місцем, але і зоною відпочинку для місцевих жителів. Улюбленим заняттям туристів є спроба засунути голову в труби пам’ятника. Але, це вдається лише дітям, тому що труби мають невеликий діаметр. У такій же позі багато хто воліє фотографуватися біля скульптури. І ще зображення монумента є частою окрасою фінських листівок.

Ще про один незвичний пам’ятник у Гельсінкі читайте тут:

https://eurowinlib.blogspot.com/2021/11/blog-post_44.html




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла