Швейцарські вчені створили екологічно чисте паливо з повітря та світла

 

Експериментальна система виробляє екологічно чисте вуглеводневе паливо, яке можуть використовувати кораблі та літаки.

Вчені зі Швейцарії та Німеччини склали дослідну установку, яка виготовляє паливо з повітря, використовуючи сонячну енергію. Стаття про унікальну розробку була опублікована в журналі Nature, повідомляє сайт Швейцарської вищої технічної школи Цюріха.

Дослідники під керівництвом Альдо Стейнфельда склали систему з трьох основних блоків: прямого уловлювача повітря, сонячної окислювально-відновної установки та пристрої для перетворення газу на рідину.


Вода та вуглекислий газ, вилучені з повітря, потрапляють у реактор, де під дією світла перетворюються на монооксид вуглецю та водень. Надалі суміш переробляється в рідкі вуглеводні, такі як гас або метанол.

Наголошується, що синтетичне паливо - вуглецево-нейтральне. При його згорянні виділяється рівно стільки вуглекислого газу, скільки раніше витягли з повітря для виробництва.

Дослідники вважають, що їхнє відкриття допоможе авіації позбутися викидів вуглецю в майбутньому. Зараз на авіацію та кораблі припадає близько 8% парникових викидів.

Експериментальна установка стабільно працює за різних погодних умов. Вона здатна виробити 32 мл метанолу за семигодинний робочий день при періодичному сонячному опроміненні.


Як зазначили автори, нова технологія може стати прообразом повноцінного промислового процесу.

За їхніми розрахунками, щоб задовольнити світовий попит на авіаційний гас, який у 2019 році становив 414 мільярдів літрів, потрібно побудувати заводи з виробництва синтетичного палива загальною площею 45 тисяч квадратних кілометрів, що еквівалентно лише 0,5% території пустелі Сахара.

Наразі проблема полягає в тому, що високі інвестиційні витрати на початкових етапах зроблять паливо дорожчим за викопний гас, який воно покликане замінити. Однак цю проблему можна вирішити: витрати на виробництво знизяться при широкому використанні сонячного авіаційного палива.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла