Шелест листя та пахощі квітів замість мелодії волинки. Королівський Ботанічний сад Единбурга

 

Столиця Шотландії може пишатися своїм Ботанічним садом. Він є не тільки туристичним місцем, але і зоною відпочинку для місцевих жителів, які  з задоволенням проводять тут свої вечори та вихідні. Шелест листя заспокоює, а дивовижні рослини змушують любити життя ще сильніше.

Королівський ботанічний сад Единбурга є найстарішим садом Великої Британії, займає близько 29 гектарів мальовничої території  шотландської столиці. Сад був закладений у ХVІІ сторіччі. На даний час налічує 35 тисяч видів рослин з різних куточків світу. Щорічно ботанічний сад Единбурга відвідують понад 660 тисяч гостей.


Пальмова оранжерея

Зараз будівля включає 10 окремих оранжерей зі своїм власним мікрокліматом. Тут зібрана велика і різноманітна колекція пальм та інших екзотичних рослин. Оглядати рослини можна з двох ярусів, піднявшись по сходах. Особливою популярністю у відвідувачів користується гігантська водна лілія Вікторія амазонська.

 

Шотландський вересовий сад

Тут представлені різноманітні дикорослі рослини, що зустрічаються переважно у віддалених районах гірської Шотландії, такі як: грушанка середня, росичка круглолиста. Також є невеликий ставок, де панують водорості Сугамо.

Кам'янистий сад (рокарій)

Перший кам'янистий сад, що з'явився в кінці ХІХ сторіччя, представляв собою розбитий на клітини майданчик, де серед каміння були висаджені рослини і поставлені таблички з їх назвами. Сучасний рокарій - це фактурні камені і гравій, які доставлялися сюди з різних англійських графств. Навесні тут напрочуд гарно: цвітуть крокуси, гіацинти, анемони, тюльпани, примули. Влітку основне забарвлення саду надають пенстемони з  Північної та Південної Америки, флокси і різні види цельмісії з Нової Зеландії.

Трав'янистий бордюр

Прикрасою Королівського ботанічного саду Единбурга є Трав'янистий бордюр. Його довжина 165 метрів. Розташований він на фоні живої огорожі з бука. Ця загорожа складається з 150 дерев, а їх вік – понад 100 років.


Сад-меморіал Королеви-матері

2006 року в ботанічному саду був відкритий Сад-меморіал Королеви-матері. На відкритті була присутня сама Королева Великобританії. Тут кожен з чотирьох кутів представляє різні географічні області світу з рослинами з Азії, Європи, Північної Америки та Південної півкулі. У центрі розташований невисокий живий лабіринт.  Кам'яний павільйон – ще одна визначна пам'ятка Саду-меморіалу.


Лісовий сад

Тут зібрані рослин лісової місцевості: рододендрони, численні хвойні дерева. Тисячі трілліумів прикрашають сад навесні разом з півоніями і примулами. Пізніше естафету цвітіння підхоплює чилійська рослина настурція стелюча,  забарвлюючи лісові галявини в яскраво-червоний колір.


Китайський схил

Тут зібрана найбільша в світі колекція китайських рослин. Робота на китайському схилі почалася наприкінці ХХ сторіччя. Схил включає звивисті доріжки, водоспад з водоймою і традиційний маленький китайський павільйон. Подорожуючи по схилу, ми потрапляємо то в хвойний ліс, то в ліс рододендронів, то в лугову зону.


Дендрарій

Розташований на південному заході ботанічного саду і представляє собою деревний розплідник. Рослини тут використовуються для демонстрації студентам, які вивчають курс лісівництва і, тому, згруповані за ботанічними сімействами.

Гербарій ботанічного саду Единбурга збирається з 1836 року. Він представляє багату колекцію рослин, пропонуючи доступний спосіб вивчення конкретно взятого виду у всьому його різноманітті. Це своєрідна історія життя рослини. Завдяки дбайливому ставленню, вдалося зберегти екземпляри, зібрані ще в 1697 році.

Вхід до Королівського ботанічного саду безкоштовний, але з невеликою платою за вхід у теплиці. Він працює кожен день з 10.00 до 19.00 години, а з 25 грудня по1 січня закритий.

 

 


 



 


 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла